Visszaszámlálás indul: hétfőn elstartol a NASA holdrakétája

Az amerikai űrkutatási hivatal közleményben adta hírül, hogy hétfőn elindul a világűrbe a Space Launch System (SLS) elnevezésű rakéta, amely a kaput jelenti az ember Holdra való visszatéréséhez.

Az űrügynökség a hétfői napon repülési készenléti felülvizsgálatot hajtott végre, amely során semmilyen technikai problémát nem észlelt, így megállapította, hogy a rakéta készen áll a hétfői bevetésre. Az Artemis-1 misszió az Artemis-program első ember nélküli űrrepülése lesz, melynek során a NASA új Space Launch System óriásrakétáját tesztelik, amely az Artemis-2 során az embereket szállító Orion űrhajót viszi el a Holdra. A startra kétórás időkeretet jelöltek ki, amely helyi idő szerint 8:33-kor veszi kezdetét. Az SLS a NASA Kennedy Űrközpontjának létesítményeiből indul.


Az Artemis-küldetés történelmi jelentőséggel bír, ez lesz ugyanis a második alkalom, hogy ember lép a Hold felszínére. Legutóbb 1972. december 11-én az Apollo–17 űrhajó legénysége járt az égitesten, de a mostani lesz az első alkalom, hogy egy nő és egy színes bőrű űrhajós is részt vesz a küldetésen.

A rakétának a jövőbeni emberes Mars-missziókban is nagy szerepet szánnak, ugyanis a segítségével tervezi eljuttatni a NASA az Orion űrhajót a vörös bolygóra.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?