Kísérteties piros fénnyel próbálja óvni Hongkong az „okostelefon-zombikat”

Az okoseszközeikből fel sem néző gyalogosok egyre több balesetet okoznak, emiatt Hongkongban vörös fénybe burkolják a járdákat, hogy felhívják a figyelmet a biztonságos átkelésre. 

Az elmúlt években ellepték az utcákat a lehajtott fejjel közlekedő, okostelefonjaikba belefeledkezett járókelők, akik óvatlan viselkedésükkel nagy veszélyt jelentenek saját magukra és környezetükre. A „zombi-jelenség” orvoslására egy különleges módszert kezdett tesztelni Hongkong közlekedési minisztériuma, amelytől azt remélik, hogy segíthet „felébreszteni” az ész nélkül közlekedő gyalogosokat, hogy szétnézés nélkül ne lépjenek az útra – számolt be a Bloomberg.


Az okostelefonok növekvő népszerűsége miatt a gyalogosok egy részének elterelődik a figyelme” – mondta Alex Au, a hongkongi közlekedési minisztérium forgalomirányítási főmérnöke. Az ázsiai világvárosban figyelemfelhívás gyanánt speciális LED-lámpákat helyeztek el a járdákon, melyek piros fénnyel terítik be a problémás helyeket, emlékeztetve ezzel a lefelé néző gyalogost, hogy álljon meg.

Hongkongban egyelőre még csak tesztelik a piros fényű, figyelemfelhívó lámpákat, de számos más országban is igyekeznek tenni a gyakorta balesetet okozó „zombi-gyalogosok” ellen. Skóciában például útjelző táblák figyelmeztetnek a mobilba való belefeledkezés veszélyeire, a Baltikumban és Szerbiában pedig tilos mobiltelefont használni úttesten való átkelés közben.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?