Abortuszklinikákról gyűjtött helyadatokat adhatott el egy amerikai cég

Amerikai fogyasztóvédelmi szervezet jogi eljárást indított egy cég ellen, ami olyan helyadatokat árusíthatott, melyek segítenek beazonosítani az abortusz mellett döntő nőket. 

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) állítása szerint a mobilalkalmazások elemzésével foglakozó Kochava Inc. több száz millió mobileszközről származó helyadatot értékesíthetett – írja a BBC. A szervezet szerint a cég olyan adatokat is eladhatott, amelyek különösen érzékenyek helyekről származnak, például tanácsadó központokból, családon belüli erőszak menedékhelyekről, abortuszklinikákról és termékenységi központokból. A Kochava szerint szó sincs ilyenről, betartják az adatvédelmi szabályokat, a pereskedést pedig komolytalannak nevezték.


Júniusban az amerikai legfelsőbb bíróság érvénytelenítette a Roe kontra Wade ítéletben hozott döntést, amely kimondta, hogy a nők az Egyesült Államok egész területén, függetlenül attól, hogy melyik államban élnek, végezhetnek művi terhességmegszakítást. A döntés értelmében az abortusz kérdése kikerült az egyéni jogok közül, így az egyes államok akár teljesen be is tilthatják a terhességmegszakítást, ezzel korlátozva az amerikai nők szabad döntésének jogát.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?