Itt vannak végre a napenergiával működő csótány kiborgok!

Miközben az emberiség ezerrel dolgozik azon, hogy a saját megfojtásával visszakerüljön az őskorba, akadnak, akik a valóban fontos dolgokra koncentrálnak, mint amilyen a kiborg csótány.

Akadnak olyan dolgok, emberi találmányok, alkotások, amelyek első ránézésre egészen haszontalannak tűnnek, és ez így marad második, harmadik, és sokadik ránézésre is. Ennek egyik materializálódott példája az a kiborg csótány, amit a japán RIKEN Cluster for Pioneering Research (CPR) ömlesztett a világra. A csapat madagaszkári csótányokat használt, amelyekhez egy speciális „hátizsákot” erősítettek. Ezt úgy fejlesztették ki, hogy tökéletesen illeszkedjen és teljes mozgásszabadságot biztosítson a jószágnak. Természetesen nem funkció nélküli a dolog, hiszen ebben van a lítium-polimer akkumulátor és a vezeték nélküli vezérlőmodul.


Kép: Techeblog

Utóbbi segítségével a kutatók képesek távolról irányítani a rovar mozgását azáltal, hogy elektromos ingerlést alkalmaznak a hasüreg egy részére, amely a helyváltoztatást irányítja. Kenjiro Fukuda, a projekt vezetője és a RIKEN CPR vezető kutatója elmondta, hogy a testre szerelt ultravékony szerves napelemmodul 17,2 mW teljesítményt ér el, ami több mint 50-szer nagyobb, mint az élő rovarok jelenlegi legmodernebb energiagyűjtő „eszközeinek teljesítménye”. Tehát röviden szummázva, irányítható csótányt hoztak létre, ami egyfelől vélhetően hatalmas technikai áttörés. Másfelől viszont a gyakorlati értéke még két lépéssel hátrébb lépve, és úgy szemlélve is a témát, finoman szólva megkérdőjelezhető. Persze lehet, hogy van neki, csak nekünk nem elég nagy a fantáziánk.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?