A James Webb lencsevégre kapta a Tarantula-ködöt

A világ legdrágább űrteleszkópja, a James Webb lefényképezte a Tarantula-ködöt. 

A Tarantula-ködről már korábban is készült fotó – a Hubble űrtávcső is lefotózta –, ám a James Webb által rögzített felvétel soha nem látott részletességgel tárja fel a köd csillagképző régióit – írja az Engadget. A NASA közlése szerint több tízezer fiatal csillagot sikerült lencsevégre kapni, amelyre  korábban azért nem volt lehetőség, mert a kozmikus por eltakarta őket.


A Doradus 30, ismertebb nevén a Tarantula-köd része a Nagy Magellán-felhőnek, és körülbelül 170 ezer fényévnyire található a Földünktől. Ugyan a Tarantula-ködöt már korábban is ismerték, sokáig csillagnak gondolták, és Nicolas-Louis de Lacaille francia csillagász volt az, aki 1751-ben helyesen kategorizálta a galaktikus csillagkeletkezési régiót.

A csillagászok a James Webb három különböző infravörös műszerét használták a Tarantula-köd szemrevételezéséhez, köztük az úgynevezett MIRI (mid-infrared instrument) műszert, amely a 5-28 mikron közötti infravörös tartományban képes működni. A NASA megjegyzi: a Tarantula-köd különösen érdekes a csillagkeletkezést kutató tudósok számára, mivel kémiai összetételében hasonló azokhoz a csillagképző régiókhoz, amelyek akkor keletkeztek, mikor a világegyetem mindössze néhány milliárd éves volt és a csillagkeletkezés is a legintenzívebb volt.

A NASA második igazgatójáról elnevezett űrtávcső tavaly karácsonykor indult útnak, és január 24-én érte el úti célját, a Földtől mintegy 1.5 millió kilométerre lévő második Lagrange-pontot.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?