csang-o-5
Kép: Techeblog

A Csang-o-5 küldetésből származó Hold minták olyan ásványt tartalmaznak, amit a korábbi küldetésekben sosem mutattak ki. 

Miközben a kínai tudósok éppen egy mesterséges hold megalkotásán fáradoznak, azért mellette más egyéb dolgokra is van idejük és energiájuk. Többek között arra, hogy a Csang-o-5 küldetésből származó holdi mintákat vizsgálgassák. Ennek eredménye pedig az lett, hogy egy új ásványt fedeztek fel. A hivatalosan Changesite-(Y) névre keresztelt ásvány színtelen, átlátszó, oszlopos kristályra hasonlít, és a pekingi Urángeológiai Kutatóintézet kutatócsoportja találta meg a holdi bazaltban. A hely, ahol a küldetés a Changesite-(Y)-t begyűjtötte, állítólag 1 milliárd évvel fiatalabb, mint ahonnan az USA és az egykori Szovjetunió mintákat gyűjtött. Hogyan kapta ezt a nevet?

Nos, ez annak tükrében érthető, ha tudjuk, hogy a külföldi sajtó Chang’e-5 néven emlegeti a küldetést.  A Kínai Nemzeti Nukleáris Vállalat közleménye szerint a holdi talaj- és kőzetminták összetételének elemzése és a nukleáris tudományok tanulmányozása a Hold potenciális nukleáris energiaforrásainak felmérése érdekében a kínai holdkutatási projekt egyik stratégiai célja. A nukleáris technológia alkalmazása alapvető szerepet játszik eme cél elérésében. A Csang-o-5 egyébként a nevéből kikövetkeztethetően a Csang-o-program ötödik szondája. Fellövését 2017-re tervezték, de mivel mindig akadt valami probléma, így végül 2020 november 23-án sikerült útjára bocsátani, hogy aztán nyolc nap múlva vissza is térjen. Immár olyan mintákkal megrakodva, mint amiben most az új ásványra is sikerült rálelni.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!