Kiphotoshoppolja az HBO Max a cigarettát a filmplakátokról

Szemfüles twitterezők szúrták ki, hogy az HBO két filmplakátjáról is eltűnt a cigaretta.

A régi filmekben még teljesen természetes volt a dohányzás, sőt az sem számított ritkaságnak, ha a főszereplő szájában folyton ott lógott a cigi, gondoljunk csak Jean-Paul Belmondo Kifulladásig című klasszikusára. Bár az elmúlt években a dohányos jelenetek száma mintha újra növekedésnek indult volna, az egészségügyi kampányoknak köszönhetően a régi időkhöz képest egyértelműen kevesebbet füstölnek a mostani filmekben.


Twitter-felhasználók a napokban szúrták ki, hogy az HBO Maxon két filmes plakátról is eltávolították a dohányterméket – számolt be a Variety. Az ominózus alkotások az 1971-es McCabe és Mrs. Miller, valamint az 1972-es Roy Bean bíró élete és kora. A Robert Altman által rendezett McCabe és Mrs. Miller filmplakátján az HBO illetékesei Warren Beatty kezéből varázsolták ki a cigarettát, a John Huston rendezte Roy Bean bíró élete és kora plakátján pedig Paul Newman maradt bagó nélkül.

A Vulture újságírója, Eric Vilas-Boas kiemelte, az elmúlt időszakban több HBO-s filmet is érintett a cenzúra, például az1995-ös Bukott angyalkák és az 1970-es Volt egyszer egy gazember filmek plakátjairól is eltűnt a cigaretta.

Az HBO Max egyelőre nem reagált a Variety megkeresésére, de a portál megjegyzi: egyes filmek megúszták a cenzúrát, többek között az 1935-ös Spökhotellet és A kenderfutár című sorozat is – utóbbi esetében ráadásul nem is egyszerű dohány, hanem füves cigi látható a plakáton.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?