Szerves anyagokban gazdag mintákat gyűjtött a NASA Perseverance nevű rovere a vörös bolygón. 

Az amerikai űrkutatási hivatal Perseverance rovere idén júliusban kezdte el tudományos küldetésének második szakaszát a vörös bolygón. Az elmúlt hónapokban a marsjáró az egykori deltavidék nyomait kutatta a Jezero-kráterben, amely évmilliárdokkal ezelőtt egy nagy tónak adott otthont.

A Perseverance négy mintát gyűjtött be a deltavidékről július eleje óta – számolt be a Space. A minták mindegyike olyan sziklákból származik, amelyek arra utalhatnak, hogy egykoron a Földhöz hasonló organizmusok élhettek a területen. „A deltában vizsgált kőzetekben van a legmagasabb szervesanyag-koncentráció, amit a küldetés során eddig találtunk” – mondta Ken Farley, a Perseverance projekt egyik kutatója. „ Márpedig a szerves molekulák az élet építőkövei” – tette hozzá Farley.

A csapat által Wildcat Ridge-nek nevezett, 0.9 méteres marsi szikla különösen érdekes. A Wildcat  egy finomszemcsés iszapkő, amely minden bizonnyal a Jezero ősi tavának alján keletkezett. A Perseverance SHERLOC műszere azt állapította meg, hogy az innen gyűjtött minta tele van szerves anyagokkal, amelyek kapcsolatban állnak a szulfátoknak nevezett kéntartalmú ásványokkal.

A Perseverance tavaly februárban érkezett meg a Jezero-kráterbe. Azért választották a NASA szakemberei ezt a helyszínt, mert úgy vélték, van benne egy folyódeltának látszó képződmény.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!