Ilyen hangja van annak, amikor egy meteoroid csapódik a Marsba

A NASA InSight űrszondája rögzítette, milyen hangja van egy, a Marsba csapódó meteoroidnak. 

Bár az InSight űrszondáról közel sem hallani annyit, mint a Curiosity és Perseverance marsjárókról, a NASA űreszköze időről időre bejelentkezik, és általában akkor valami olyat mutat, amire korábban még nem volt példa. Most egy igazán páratlan felvételt tett közzé az amerikai űrkutatási hivatal, amelyen egy 2021 szeptemberében becsapódó meteoroid (viszonylag kicsi, homokszem és szikladarab közötti méretű szilárd test) által keltett szeizmikus hullámok hallhatók.


A meteoroid a Mars légkörébe érve legalább három részre esett szét, a becsapódás nyomairól a Mars Reconnaissance Orbiter készített felvételt.

Insight meteor mars
Fotó: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Az elmúlt években az Insight űrszonda négy különböző becsapódásból származó rezgéseket vett fel, de a kutatók szerint feltehetően több olyan meteoroid is lehetett, melyeket a szerkezet a széllökések következtében nem érzékelt.

A most közzétett hangfelvétel azért is bír különös jelentőséggel, mert ez az első alkalom, hogy egy idegen bolygóba csapódó meteorid hangjait rögzíteni tudták a kutatók.

A NASA InSight szondája 2018 novemberében érkezett a Marsra, és bár eredetileg két évre tervezték, mivel jól alakultak a dolgok, az űrhivatal további két évvel meghosszabbította a küldetését.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?