Történelmi felfedezés történt egy meteorit kapcsán

Több meteorit jön és megy, de a nagyobbak szerencsére elkerülik a bolygót, ám most egy olyan felfedezés történt, ami eddig sosem. 

Számtalan film szól arról, hogy jön az űrből valami nagyobbacska kődarab, és miközben az emberek sikoltozva futkároznak az utcán, szépen telibe kapja a Földet, és vége mindennek. Vagy éppen sikerül megakadályozni a becsapódást, és boldog véget ér a mozi. Akadnak azonban kisebbek, amelyek elégnek a légkörben, vagy egészen apró darabkáik jutnak el a talajszintig. Ilyen a Winchcombe meteorit is, amelyik 2021. február 28-án lépett be a légkörbe. Érdekessége pedig az, hogy a kutatók most először találtak egy ilyen mintában földönkívüli folyékony vizet, ami nagyon hasonló a földi óceánok vizéhez.


Kép: Techeblog

A Természettudományi Múzeum megerősítette, hogy ez volt az első eset, amikor egy meteorit földönkívüli vizet tartalmazott, ásványi anyagokba zárva. Mivel a 0,5 kilós objektumot 12 órán belül begyűjtötték, a tartalmából semmi sem szennyeződött földi anyagokkal. Az űrbéli kődarabról azt is tudni, hogy nagyjából 4,6 milliárd éves, és a Mars, valamint a Jupiter közti aszteroida övből származik. A becsapódását követően egy család a házuk felhajtóján találta meg az első darabkákat. Ezt gyorsan zsákba is rakták, és Londonba vitték a 319 grammnyi mintát, de az ezt követő napokban még mások is gyűjtöttek be belőle apróbb részeket. A darabkák jelenleg a Winchcombe múzeumban találhatók, ahol le van írva az eredete, valamint tudományos jelentőségének története.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?