A világ legtöbbet érő űrteleszkópja, a James Webb felvételt készített a Mars keleti féltekéjén található Hellas-medencéről.

Sorra szállítja az izgalmasabbnál izgalmasabb elvételeket a világűr mélyéről a James Webb űrteleszkóp; készült már kép a Jupiterről, a Tarantula-ködről, de 1150 fényév távolságból képes volt megvizsgálni egy idegen bolygó légkörét is. Most a Marsról készített felvételt, egészen pontosan annak egyik keleti régióját kapta lencsevégre, amely még akkor keletkezett, amikor a vörös bolygó még csak fiatal volt.

Az űrtávcső a Hellas-medencéről készített fotót, amely mintegy négymilliárd évvel ezelőtt jött létre, amikor is egy ismeretlen eredetű, hatalmas méretű objektum csapódott a Mars felszínébe. A Hellas a Naprendszer harmadik vagy negyedik legnagyobb becsapódási krátere, mélységét 7152 méterre becsülik.

A Webb első képei a Marsról, a NIRCam nevű műszer segítségével, szeptember 5-én készültek. A magasabb hőmérséklet a világosabb területek, a hidegebbet a sötétebb területek jelzik.

james webb mars
A Webb által készített első marsi fotó. (Fotó: NASA / ESA / CSA / STScI és a Mars JWST / GTO csapat)

Az eszköz széleskörű légköri adatokat is rögíztett, melyeket kielemezve a kutatók következtetéseket vonhatnak le olyan gázok jelenlétére, mint a metán vagy a hidrogén-klorid, melyeket biológiai és geológiai folyamatokra lehet majd visszavezetni.

A NASA második igazgatójáról elnevezett űrtávcső tavaly karácsonykor indult útnak, és január 24-én érte el úti célját, a Földtől mintegy 1.5 millió kilométerre lévő második Lagrange-pontot.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!