Így válasszunk fejhallgatót 1. rész

Ha valaki fejhallgatót szeretne venni és nem tudja pontosan, mit szeretne, az általában felmegy az internetre és elkezd nézelődni. Ebben a pillanatban el is árasztja egy akkora információhömpöly, hogy ember legyen a talpán, aki ebből könnyedén kihámozza, mire is kell figyelnie, hogy meghozza a helyes döntést. Következő cikksorozatunkkal ezen a helyzeten próbálunk segíteni egy kicsit. Első cikkünkben a legelemibb tulajdonságokra figyelünk.

Kialakítás

Rengeteg féle füles létezik vannak a fülbe dugható darabok, ezek (milyen meglepő) a fülhallgatók és vannak a kerettel rendelkezők, ezek pedig a fejhallgatók (amelyeknek szintén több alfaja van, de erről majd később).


A fülhallgatókról az az elképzelés alakult ki, hogy ezek a gyengébb minőségű képviselői a füleseknek, amik alapvetően mobilos zenehallgatásra valók út közben.

Ezen elképzelések mindegyike téves, mert bizony vannak elképesztően jóminőségű fülhallgatók, viszont ez a cikksorozat most a fejhallgatókról szól, a fülesekről egy külön cikket írunk majd. Így tehát a vissza a fajhallgatók kialakításához:

Tehát vannak a fülre fekvő és a fület körülölelő darabok. Ezek közt egyszerű különbséget tenni, hiszen mindkét kialakítás magáért beszél. A fülre fekvő darabok kisebb helyet foglalnak, jobban hordozhatóak és kevésbé zárják ki a külvilág zaját. Ezt a kialakítást sokszor használják sportolásra, akik nem akarnak fülbe dugható darabot használni.

fejhallgatót Sennheiser
Egy fülre fekvő darab.

A fület körbe ölelő kialakítás jobban elzárja a hallgatót a külvilágtól és sokkal kényelmesebb is. Ezek a fülesek képviselik a fejhallgatók csúcsát. Egy-egy jól kialakított darab szinte teljesen elfeledteti a hallgatóval, hogy bármi is van a fején, csak a jóminőségű zene jelzi ezt, ami a fülünkbe árad.

A kialakítást tekintetében tehát egyértelműen a fület körülölelő darabokat javasoljuk, mert ezek közt még az alacsonyabb árfekvésben is találunk nagyon kényelmes füleseket.

Mire használnánk?

Hogy egy fülest milyen céllal vásárlunk meg, az nagyban befolyásolja a füles kialakítását is. Ha például sportoláshoz keresünk valamit, amivel közben zenét hallgathatunk, akkor jó eséllyel a fülbe dugható, esetleg a fülre fekvő fejhallgatók közül fogunk választani. Nyilván, ha a sport mondjuk úszás, akkor ez még jobban leegyszerűsíti a dolgot.

fejhallgatót audiofly
Minél nagyobb a fülkagyló, annál kényelmesebb a füles.

De ha mondjuk otthonra keresünk valamit, amivel kiszakadnánk a világ zajából és a kedvenc zenéinket hallgatnánk egy fotelben hátra dőlve, akkor már a kényelmesebb, fület körülölelő fejhallgatókat javasoljuk, hiszen azok hosszabb távon sem kényelmetlenek és nem nyomják a fület.

Ár

Akárki akármit mond, ennél a tulajdonságnál nincs fontosabb, hiszen hiába találjuk meg a minden tekintetben tökéletes fejhallgatót magunknak, ha annak árcéduláján egy számunkra elérhetetlen összeg szerepel, tehát az első és legfontosabb teendő, ha mondjuk egy webáruház felületén böngészünk, hogy állítsuk be szépen a kívánt árintervallumot a nekünk megfelelő értékekre. Így nem fordulhat elő, hogy meglátunk egy nagyon tetszetős darabot és miután realizáltuk, hogy nincs rá pénzünk, a többi már nem is nagyon fog tetszeni. Ha egy kereskedőnél járunk, akkor is érdemes idejekorán közölni a keret nagyságát, bár a kereskedő ezt úgyis inkább miheztartás-szerűen kezeli majd, de jó esetben nem próbálja majd radikálisan feljebb tolni a határokat.

fejhallgatót ultrasone
Az Ultrasone egy német gyártó, remek fülesekkel.

Itt természetesen bizonyos kivételekkel érvényes a szabály, hogy valami minél jobb, annál drágább, de mondjuk olyan 20-30 ezer forinttól már elfogadható belépő szintű fejhallgatókat kaphatunk. 50-60-ezerért már kényelmes és szép hangú darabokra lelhetünk, és olyan 100-150 ezer forint környékén elkezdjük érezni azt a csodás hangzást, amit egy igazán jó fejhallgató tud nekünk nyújtani. Efelett pedig a csillagos ég a határ, de olyan ez, mint a fénysebesség elérése.

Minél közelebb kerülünk a tökéletes hangzáshoz, annál több pénzt kell elégetnünk egy icipici javulásért.

És akkor a forrás és az erősítő még szóba sem került – az is egy külön cikk lesz.

Következő cikkünkben az olyan kérdéseket feszegetjük majd, mint az, hogy nyitott, vagy zárt rendszerű a jobb füles, bőr vagy plüss a jobb fülpárna és hogy vezetékes, vagy vezetékmentes fejhallgatót válasszunk (erre a kérdésre a válasz nem olyan egyértelmű. mint gondolnánk).

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?