Ha minden a tervek szerint alakul szeptember 27-én, kedden elrajtolhat a NASA Artemis-1 misszió rakétája. 

Már kétszer is meghiúsult a NASA holdrakétájának startja. Először augusztus 29-én indították volna útnak, akkor időjárásbeli és műszaki okok miatt végül az elnapolás mellett döntöttek az űrhivatal mérnökei. Szeptember 3-án, szombaton próbálták újra a dolgot, akkor viszont hidrogén-üzemanyag szivárgás miatt ismét el kellett halasztani a rajtot.

Az űrhivatal mérnökei kicserélték a szivárgó tömítést, amely miatt a legutóbbi kísérlet dugába dőlt, illetve az egyik hidrogén-elvezető vezetéken is javításokat eszközöltek, melyek a korábbi alkalommal okoztak hidrogén-üzemanyag szivárgást. A NASA most újabb üzemanyagtesztet hajtott végre, hogy kiderüljön: a korábbi javítások valóban jól sikerültek-e.

Az űrügynökség indítási igazgatója, Charlie Blackwell-Thompson elmondta, hogy a teszt „nagyon jól sikerült“, és a csapat minden kitűzött célt teljesíteni tudott. A NASA most kiértékeli a kapott adatokat, és eldönti, hogy a szeptember 27-én nekiugranak-e a Space Launch System óriásrakéta kilövésének, amely az Orion nevű űrkapszulát szállítja majd az űrbe.

Az amerikai űrkutatási hivatal 2025-ben újra embert tervez küldeni a Holdra, ennek első lépése az Artemis-1 küldetés, melynek alkalmával az új Space Launch System óriásrakétát tesztelik, amely az Artemis-2 során az embereket szállító Orion űrhajót viszi el a Holdra.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!