A James Webb űrtávcső az utóbbi 30 év legtisztább fotóit lőtte a Neptunusz gyűrűiről. 

Minden idők legdrágább és legkomplexebb űrteleszkópja néhány hónapja kezdte meg a tudományos munkát, és azóta több érdekes felvételt is érkezett tőle. Lefényképezte többek között a Jupitert, a Tarantula-ködöt, de 1150 fényév távolságból képes volt megvizsgálni egy idegen bolygó légkörét is. Az új képeken a Neptunusz és annak vékony és poros gyűrűi láthatók, amelyeket első alkalommal szemrevételezhettek a tudósok infravörös spektrumban.

A most közzétett felvételeket a JWST elsődleges képalkotója, a NIRCam készítette. A Webb a Neptunusz mellett a jégóriás hét holdját is megfigyelte – 14 ismert holdja van, ezek közül a két legismertebb a Nereida és a Triton.

neptunusz james webb
Fotó: NASA, ESA, CSA, STScI

A Neptunusz a Naptól számítva a nyolcadik, legkülső bolygó a Naprendszerben. Ez az első bolygó, amit a matematika segítségével fedezett fel 1846. szeptember 23-án Johann Galle német csillagász, az angol csillagász-matematikus, John Couch Adams és a francia matematikus, Urbain Leverrier közreműködésével. Légköre viharos, a Naprendszerben itt fúj a legerősebb szél, melynek sebessége 2100km/h.

A tizennégy év csúszással fellőtt űrtávcső tavaly karácsonykor indult útnak, és január 24-én érte el úti célját, a Földtől mintegy 1.5 millió kilométerre lévő második Lagrange-pontot. A tudósok tervei szerint a James Webbel olyan galaxisokat is felfedezhetnek, amelyek már akkor léteztek, mikor a világegyetem csupán 100 millió éves volt.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!