Kémprogramot használ egy baptista gyülekezet, hogy a tagok ne nézhessenek pornót

A GracePoint néven ismert baptista gyülekezet szerint nem elég Isten figyelő tekintete, a technológiát is bevetik a tagok ellenőrzésére. 

A gyülekezethez csatlakozó új tagokat arra kéri a GracePoint, hogy telepítsék a Covenant Eyes által kínált appot, amelyet kifejezetten „pornográfia elleni” alkalmazásként határoznak meg. A Covenant Eyes egy keresztény szervezet, amely megalkotott egy alkalmazást, amely a Szentírás tanaival próbál küzdeni a pornófüggőség ellen.


A Wired jelentése szerint a GracePoint kötelezi tagjait az app feltelepítésére, amely kémkedik a felhasználó webforgalma után, percenként képernyőfotót készít, majd mindezt elküldi egy előzetesen megadott partner számára. A Covenant Eyes applikációja a gyakorlatban egy kémprogramnak felel meg.

Az egyik tag, aki azóta elhagyta a gyülekezetet, elmondta az oldalnak, hogy számonkérő e-maileket kaptak a GracePointtól, amelyekben részletesen beszámoltak digitális tevékenységükről, figyelemmel kísérve többek között a meleg (angolul gay) hashtaggel ellátott tevekénységeket. A Wired megjegyzi, hogy a GracePoint mellett számos vallási gyülekezet használ ilyen és ehhez hasonló kémprogramot, melyek célja a tagok teljes körű felügyelete, adott esetben megszégyenítése.

A Google a hír napvilágra kerülését követően eltávolította a Covenant Eyest alkalmazását, illetve egy másik, hasonló céllal fejlesztett appot, az Accountable2You-t a Play áruházból, mivel úgy ítélte, hogy azok sértik a vállalat irányelveit. A cikk írásának pillanatában az appok az App Store-ból továbbra is elérhetőek.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?

google pixel

Megjött a Google esze

Döbbenetes, de évek után rájöttek arra, hogy amit eddig csináltak, az hülyeség volt.