Jobban észrevesszük a gülüszemű önvezető autókat

Egy japán kísérlet szerint az emberek csekélyebb számban lépnek az önvezető autók elé, ha azokon hatalmas szemek bámészkodnak. 

Az önvezető autók immár 30 éve köztünk vannak, de nem lehet azt mondani, hogy a velük kapcsolatos biztonsági kérdések teljes egészében megoldottak lennének. Eleve az is problematikus, hogyha az ilyen járművek balesetet okoznak, akkor kinek kell viselnie a felelősséget. A Tokiói Egyetem azonban most nem ezekkel a kérdésekkel foglalkozott, hanem azzal, hogy a figyelmetlen gyalogosokat hogyan lehetne nagyobb biztonságban tudni. Ezzel kapcsolatban arra jutottak, hogyha a járműnek hatalmas szemei vannak, amit ráadásul forgatni is tud, akkor 64 százalékkal kisebb annak az esélye, hogy elé lép valaki.


A kutatók ebben a konkrét projektben egy golfkocsira tették a szemeket, és mechanikusan irányították azokat. Érdekesség, hogy a férfiaknál az igazán veszélyes szituációkat csökkenti, míg a nőknél a biztonságos átkelés érzetét növeli. Hozzá kell tenni, a kísérletben a járművet és a szemeket is manuálisan irányították, ezért történhetett meg az, hogy az autó a videóban nem megállt, hanem rádudált a figyelmetlen gyalogosra. A terv az, hogy a későbbiekben egy mesterséges intelligencia irányítaná a szemeket. Ettől függetlenül azonban valahol sejthető, hogyha eljön az önvezető autók tömeges elterjedésének ideje, nem fogunk köztük napi rendszersességel találkozni ilyen gülüszemű járgányokkal, hanem egészen más megoldásokkal növelik majd a gyalogosok biztonságát.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?