A NASA szerint veszélyes lehet teherbe esni az űrben

A NASA figyelmeztette az űrhajósait, hogy nem ajánlatos az űrben szeretkezni. 

A hosszú távú Hold és Mars-missziókkal egyre aktuálisabbá válik a kérdés, amely a kutatókat és a laikusokat is hosszú ideje foglalkoztatja: szabad-e szexelni az űrben. Egyelőre senki nem tudja, létezik-e biztonságos légyott gravitáció nélkül, a NASA szabályzata mindenesetre súlyosan tiltja, hogy az űrhajósok ilyen és ehhez hasonló tevékenységeket végezzenek munka közben. Ennek elsődleges oka, hogy egy esetleges teherbeesésnél nem biztos, hogy garantálható a magzat egészsége.


Bár a kísérletek korlátozott sikert könyvelhettek el gerinctelenek és rovarok utódaival, emlősöknek még nem sikerült olyan csemetét nemzeniük az űrben, amelyek képesek lennének túlélni a Földön. Ugyan a kilencvenes években egy amerikai űrmisszióban születtek patkányok, a kölykök fejletlen egyensúlyérzékkel jöttek a világra, és feltehetően csak azért élték túl, mert időben visszaszállították őket a Földre. „Anatómiailag és biológiailag nincs ismert akadálya az emberi fogantatásnak az űrben” – mondta Jennifer Fogarty űrgyógyászati szakértő, hozzátéve, hogy egyes feltételezések szerint a mikrogravitáció és a sugárzás összezavarhatja vagy akár meg is ölheti a magzatot.

Legjobb tudomásunk szerint nincs olyan ember a világtörténelemben, aki valaha is szexelt volna az űrben, az űrexpedíciók szabályzata pedig kifejezetten tiltja is az ilyesmit egy esetleges terhesség bekövetkezése miatt. Köztudott, hogy az űr nincs túlzottan jó hatással az emberi szervezetre, a negatív következmények közül a legismertebb a gravitáció hiánya miatti izomtömeg-csökkenés és a csontsűrűség hanyatlása, a látás romlása és a bélflóra megváltozása.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?