Így válasszunk fejhallgatót 2. rész

Ha valaki fejhallgatót szeretne venni és nem tudja pontosan, mit szeretne, az általában felmegy az internetre és elkezd nézelődni. Ebben a pillanatban el is árasztja egy akkora információhömpöly, hogy ember legyen a talpán, aki ebből könnyedén kihámozza, mire is kell figyelnie, hogy meghozza a helyes döntést. Cikksorozatunkkal ezen a helyzeten próbálunk segíteni egy kicsit. Első cikkünkben a fejhallgató legelemibb tulajdonságaira figyeltünk, most pedig kicsit fiomítjuk a keresési feltételeket.

A megépítés legalább olyan fontos, mint a hangszórókészlet

Egy fejhallatót a legtöbb esetben hosszú ideig szeretnénk használni, így nagyon fontos egyrészt az, hogy milyen tartós anyagokból és technológiával van összerakva, illetve, hogy menyire kényelmes a viselése. Az anyaghasználat már eleve sok mindent eldönthet, hiszen egy recsegős, vékony műanyag fülest kézbe venni is kellemetlen, nemhogy a fejünkre tenni. Tesztjeink során mi is találkoztunk már olyan fejhallgatóval, ami annyira gyenge minőségű házat kapott, hogy minden fejmozdulatunkra megreccsent valamelyik illesztése. Ezt a hibát sajnos nem csak a legolcsóbb kategóriában tapasztaltuk.


hifiman fejhallgató
Ez a kialakítás például egész kényelmes tud lenni.

A fejkeret is egy fontos pont. Itt arra érdemes figyelni, hogy ne legyen túl szoros, mert az hosszú távon akár fájdalmas élmény is lehet. Ugyanakkor az sem jó, ha egy-egy fejmozdulatra úgy érezzük mintha le akarna esni a fejünkről a füles, vagy még rosszabb: le is esik.

Ezeket a hibákat mind könnyedén kikerülhetjük, ha egy fontos szabályt betartunk:

Soha nem veszünk meg úgy egy fejhallgatót, hogy előtte nem próbáltuk ki!

Az online üzletek árai lehetnek vonzóak, de ha megveszünk mondjuk egy akciós fülest, majd pedig nem használjuk, mert rájövünk, hogy valamiért nem az igazi, az nem spórolás, hanem pazarlás.

A fülpárna

A fülpárna elsőre nem tűnik olyan fontos dolognak, de azért gondoljunk csak bele: ez az a rész, ami valójában állandóan hozzáér a fejbőrünkhöz. Így aztán nem mindegy, hogy ez milyen anyagból van. Itt persze megoszlanak a vélemények, mert van, aki a bőrre szavaz (ez sajnos egy bizonyos kategória alatt mindenképpen műbőr), van, aki a szövetpárnát szereti jobban. Mi a szövetet szeretjük, mert a bőr alá, főleg a műbőr alá könnyebben beizzad az ember.

Ultrasone fejhallgató
Mi inkább a szövet fülpárnákat szeretjük.

Mindegy azonban, hogy ki milyen párnát szeret, egy dologra érdemes ezzel kapcsolatban odafigyelni:

Válasszunk olyan fülest, amelyen cserélhető a fülpárna!

Egyrészt így akkor sincs gond, ha eredetileg a bőrt szerettük, de közben rájövünk, hogy a szövet a jobb. Vagy fordítva. Az viszont egészen biztos, hogy a fülpárnák jóval kevesebb ideig bírják majd, mint maga a füles és nincs annál kiábrándítóbb, mint ha a megrepedezett bőrpárnák karmolásszák a fülünket, így a cserélhető párna tényleg nagyon fontos szempont lehet a választáskor.

A vezeték jó kis tuning lehetőség

A vezetékes fülesek egyik legegyszerűbb fejlesztési lehetősége, ha a kábelt, amivel az erősítőhöz kapcsolódnak, jobb minőségűre cseréljük.

Ultrasone fejhallgató
A Jack csatin lévő menet megakadájozza, hogy egy hirtelen fejmozdulattal kitépjük a kábelt a fülesből.

A kábeltuning a hifi-világ egyik ingoványos talajú területe. Vannak itt kételkedőktől a megszállottakig mindenféle emberek. Az analóg jelátvitel kábelfüggő minőségét viszont még a szkeptikusabb felhasználók is hajlandóak elfogadni. Így tehát mindenképpen érdemes megpróbálkozni a dologgal. Ezt pedig nagyban megkönnyíti, hogy a komolyabb fejhallgatók kábeleit már eleve cserélhető kivitelben gyártják, így könnyedén megpróbálkozhatunk a drágább, jobb kábelek csatlakoztatásával. Ha pedig nem halljuk a különbséget, akkor maximum megúsztunk egy újabb borsos kiadást.

Az illusztrációkon egyébként egy Ultrasone Pro 900i fejhallgató szerepel.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?