Víz nyomaira bukkant a kínai marsjáró

A kínai Csu-zsung rover olyan ásványi anyagokat talált a Mars felszínén, amelyek arra utalnak, hogy a területen egykoron víz lehetett. 

Régóta tényként kezelik a tudósok, hogy a Mars felszínén egykoron víz volt, tavaly októberben pedig bizonyosságot is nyert a dolog, miután a NASA Perseverance nevű marsjárója kiderítette, hogy a Jezero-kráter egy nyugodt tó volt, amelyet egy folyó táplált mintegy 3,7 milliárd évvel ezelőtt. Most a kínai Csu-zsung rovernek sikerült olyan jelekre bukkannia, melyek a víz egykori jelenlétére utalnak a vörös bolygó felszínén.


A kínai mitológia egyik ősi tűzistenéről elnevezett Csu-zsung és kísérője, a Tianwen-1 űrszonda a bolygó Utopia Planitia síkságáról gyűjtött adatokat, melynek alkalmával olyan ásványokat találtak, melyek arra utalnak, hogy valaha víz volt a felszínen – adta hírül a kínai állami tulajdonban lévő CGTN hírcsatorna. A Kínai Nemzeti Űrkutatási Hivatal tudósainak olyan anyagokat sikerült felfedezniük a Mars egyik talajrétegében, amelyekből egyértelműen következtetni lehet az ősi víz jelenlétére.

Bár ma már nincs víz a Mars felszínén, a tudósok egyetértenek abban, hogy réges-régen folyók és tavak borították a bolygót. A Mars Reconnaissance Orbiter segítségével a kutatók januárban megállapították, hogy 2-2,5 milliárd évvel ezelőtt még volt víz a Mars felszínén, szemben azzal a feltételezéssel, amely szerint kb. 3 milliárd évvel ezelőtt következett be a párolgás.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?