Kicsi, de erős és nagyon jó hangja van – Topping MX5 teszt

Hifi rovatunkban egy ideje komolyabban fogalakozni kezdtünk a mérettakarékos hifi komponensekkel, DAC-okkal, fejhallgató erősítőkkel és társaikkal. Mostani tesztünkben egy minden-az-egyben eszközzel fogunk foglalkozni, ez pedig a Topping MX5 lesz.

Mi minden az egyben?

A Topping MX5 kis mérete dacára egyesíti magában egy DAC, egy fejhallgató erősítő és egy D-osztályú erősítő jó tulajdonságait. Csatlakozhatunk hozzá hagyományos módon, egy sima RCA, vagy akár egy szimmetrikus bemenettel (ez utóbbihoz nem a szabvány XLR csatlakozót, hanem a nagy Jack-et használhatjuk, nyilván helytakarékosság miatt), de ha digitális jelet küldenénk rá, akkor azt megtehetjük optikai, koaxiális, vagy USB bemeneten keresztül, illetve Bluetooth jelet is képes fogadni, így akár telefonunkról is küldhetjük rá a jobbnál jobb minőségű zenéket.


Beüzemelés, tulajdonságok

A készülék beüzemelése nem túl bonyolult dolog, kiváltképp ha fejhallgató erősítésére használnánk. Ekkor csak csatlakoztatnunk kell mondjuk a laptopunkhoz (bár ez sem muszáj), felcsavarnunk rá a Bluetooth antennát és áram alá kell helyeznünk. A tápegysége kívül van, annak elrejtéséről tehát még gondoskodnunk kell. Ha megelégszünk a Bluetooth kapcsolattal, akkor akár a fejhallgató csatlakoztatása után lőhetjük is rá mondjuk a mobilunkról a zenéket.

Topping mx5

Itt még egy dolog van, amire érdemes figyelni. A Topping MX5 képes az APTX HD szabványú kapcsolatra, ami egy nagyon jóminőségű vezetékmentes kapcsolat. Mondhatjuk, hogy a megfelelő feltételek teljesülése esetén teljesen kiválthatja a kábeles kapcsolatot. Így aztán érdemes odafigyelni arra, hogy a telefon, amiről a zenét szolgáltatjuk, szintén tudja ezt a szabványt, mert így tényleg kivételes minőségben tudunk majd zenét hallgatni, ha mondjuk egy Tidal a forrás. 

Topping mx5
Márpedig a forrás természetesen Tidal volt.

A kiváló minőségben legyártott alu készülékház elején egy viszonylag egyszerű, ám minden fontos funkciót tartalmazó kijelző található és a fejhallgatókimenet, valamint egy többfunkciós vezérlő, amivel az MX5 minden fontosabb funkciójához hozzáférünk. Amihez pedig nem, arra ott van az egyszerű, de jól megtervezett távvezérlő.

Meghallgatás, hangminőség

A gyors beüzemelés után csak a meghallgatás maradt hátra. Forrásként egy MacBook Pro szolgált, amit az MX5-ös gyári USB-kábelével csatlakoztattunk és természetesen a Tidal zenei választékából szemezgettünk. Az aktuális tesztszámainkat ezen a linken találjátok meg.

A számokat meghallgattuk hangfalakon és fejhallgatón egyaránt. A hangfalak a második rendszerünk hangsugárzói voltak, nevezetesen egy pár Jamo Concert 8SE. Ezeket most behoztuk az íróasztal mellé és bár így messze nem volt ideális a környezet, de a végeredményt tekintve nem kizárt, hogy hosszabb távon itt is maradnak.

A fejhallgatót (a Toppinghoz hasonlóan) a Muzix Audio bocsátotta rendelkezésünkre. Ez egy Ultrasone Pro900i volt, ami talán a legjobb füles, ami eddig a kezeink közt volt. A fülünkön már volt jobb, mert hallgattuk már a Sennheiser Orpheust is egy kiállításon, de igazából azt a fejünkre is a cég képviselője helyezte, így tényleg nem volt a kezünk közt.

Kezdjük talán a hangsugárzós teszttel:

Az első jelző itt talán a nyugodtság volt, ami eszünkbe jutott. Elkezdtük hallani a rendszert Sevdaliza Joanna című számával és nagyon tetszett, tényleg nagyon. Aztán a Comfortably Numb alatt borsózott a hátunk, de ez a szám mindig ezt váltja ki belőlünk.. Majd Avishai Cohen magasságában olyan volt, mintha valami elpattant volna és onnantól nem akartuk kikapcsolni, hangosítani, halkítani a zenét, csak hagytuk folyni a listát, amíg le nem járt. A végén a Beat It azért kicsit felébresztett.

Topping mx5
A környezet nem ideális, de a zenén ez nem hallatszott.

De a lényeg, hogy egy megfelelően jó és érzékeny hangfallal nagyon szépen tud szólni ez a kis D-osztály. Úgy a jazz, mint a pop, a rock és az elektronikus zenén nagyon jól hallgatható, kellemes élményt nyújtott. Kell hozzá a jó hangfal, mert amikor a jóval olcsóbb és egyszerűbb Mission hangsugárzóra kötöttük, a Topping szinte élvezhetetlen hangot tudott csak kiadni azon keresztül.

Érdekesség, hogy amikor a hangfalas, vagy füleses hallgatás közt váltunk, a Topping MX5 megjegyzi, hogy milyen hangerővel használtuk legutóbb az adott eszközt így nem fordulhat elő, hogy ha mondjuk állati hangerőn hallgattuk a fülest és hangfalra kapcsolunk, akkor az kiverje az ablakokat. Ugyanis olyan hangerővel fog megszólalni, mint legutóbb, amikor valamit hangfalon hallgattunk.

Az Ultrasone Pro900i így viszont komoly kihívást előtt állt, mert a Concert 8SE teljesítményét nem volt egyszerű hozni. A füles azért szépen megoldotta a dolgot. Nagyon szépen, kiegyenlítetten tolmácsolta az ismétlő kört. Természetesen nem éreztük a bőrünkön a basszust, mint a hangfal esetében, de minden más tekintetben átjött az élmény.

Ultrasone fejhallgató

Nagyon kényelmes és kellemes hangú darab volt.

És ha hozzávesszük, hogy ezt az élményt akár éjjel is élvezhetjük, amikor a gyerekek mondjuk már aludnának, akkor azért könnyen elmagyarázható, hogy miért jó dolog ez a fejhallgatózás. A térérzet egy kicsit más volt, mint a hangfalnál, kicsit talán keskenyebb volt a színpad, viszont a sztereó hatás nagyszerű volt. Jean Michel Jarre zenéjébe újra beleszerettünk például.

Összegzés

A Topping MX5 egy nagyon jó kis minden-az-egyben készülék. Azt nem állítanánk, hogy nem találunk a piacon jobb erősítőt, vagy DAC-ot, vagy akár egyben mindkettőt. Ennyi pénzért és ilyen méretben viszont szinte biztosan nem találunk. A Muzix Auidio kínálatában ugyanis ez az eszköz mindössze 152 000 forintba kerül és mindegy, mennyire kicsi, mennyire kínai és mennyire tűnik egyszerűnek, ez egy nagyon jó vétel. Mindenkinek szívesen ajánljuk.

[sc name=”facebook” ][/sc]

  • Külső
    (4.5)
  • Tudásszint
    (4.5)
  • Hangminőség
    (4.5)
  • Ár/érték arány
    (5)
4.6

Összegzés

Azt nem állítanánk, hogy nem találunk a piacon jobb erősítőt, vagy DAC-ot, vagy akár egyben mindkettőt. Ennyi pénzért és ilyen méretben viszont szinte biztosan nem találunk.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.

Ezeket olvastad már?