Topping mx5

Hifi rovatunkban egy ideje komolyabban fogalakozni kezdtünk a mérettakarékos hifi komponensekkel, DAC-okkal, fejhallgató erősítőkkel és társaikkal. Mostani tesztünkben egy minden-az-egyben eszközzel fogunk foglalkozni, ez pedig a Topping MX5 lesz.

Mi minden az egyben?

A Topping MX5 kis mérete dacára egyesíti magában egy DAC, egy fejhallgató erősítő és egy D-osztályú erősítő jó tulajdonságait. Csatlakozhatunk hozzá hagyományos módon, egy sima RCA, vagy akár egy szimmetrikus bemenettel (ez utóbbihoz nem a szabvány XLR csatlakozót, hanem a nagy Jack-et használhatjuk, nyilván helytakarékosság miatt), de ha digitális jelet küldenénk rá, akkor azt megtehetjük optikai, koaxiális, vagy USB bemeneten keresztül, illetve Bluetooth jelet is képes fogadni, így akár telefonunkról is küldhetjük rá a jobbnál jobb minőségű zenéket.

Beüzemelés, tulajdonságok

A készülék beüzemelése nem túl bonyolult dolog, kiváltképp ha fejhallgató erősítésére használnánk. Ekkor csak csatlakoztatnunk kell mondjuk a laptopunkhoz (bár ez sem muszáj), felcsavarnunk rá a Bluetooth antennát és áram alá kell helyeznünk. A tápegysége kívül van, annak elrejtéséről tehát még gondoskodnunk kell. Ha megelégszünk a Bluetooth kapcsolattal, akkor akár a fejhallgató csatlakoztatása után lőhetjük is rá mondjuk a mobilunkról a zenéket.

Topping mx5

Itt még egy dolog van, amire érdemes figyelni. A Topping MX5 képes az APTX HD szabványú kapcsolatra, ami egy nagyon jóminőségű vezetékmentes kapcsolat. Mondhatjuk, hogy a megfelelő feltételek teljesülése esetén teljesen kiválthatja a kábeles kapcsolatot. Így aztán érdemes odafigyelni arra, hogy a telefon, amiről a zenét szolgáltatjuk, szintén tudja ezt a szabványt, mert így tényleg kivételes minőségben tudunk majd zenét hallgatni, ha mondjuk egy Tidal a forrás. 

Topping mx5
Márpedig a forrás természetesen Tidal volt.

A kiváló minőségben legyártott alu készülékház elején egy viszonylag egyszerű, ám minden fontos funkciót tartalmazó kijelző található és a fejhallgatókimenet, valamint egy többfunkciós vezérlő, amivel az MX5 minden fontosabb funkciójához hozzáférünk. Amihez pedig nem, arra ott van az egyszerű, de jól megtervezett távvezérlő.

Meghallgatás, hangminőség

A gyors beüzemelés után csak a meghallgatás maradt hátra. Forrásként egy MacBook Pro szolgált, amit az MX5-ös gyári USB-kábelével csatlakoztattunk és természetesen a Tidal zenei választékából szemezgettünk. Az aktuális tesztszámainkat ezen a linken találjátok meg.

A számokat meghallgattuk hangfalakon és fejhallgatón egyaránt. A hangfalak a második rendszerünk hangsugárzói voltak, nevezetesen egy pár Jamo Concert 8SE. Ezeket most behoztuk az íróasztal mellé és bár így messze nem volt ideális a környezet, de a végeredményt tekintve nem kizárt, hogy hosszabb távon itt is maradnak.

A fejhallgatót (a Toppinghoz hasonlóan) a Muzix Audio bocsátotta rendelkezésünkre. Ez egy Ultrasone Pro900i volt, ami talán a legjobb füles, ami eddig a kezeink közt volt. A fülünkön már volt jobb, mert hallgattuk már a Sennheiser Orpheust is egy kiállításon, de igazából azt a fejünkre is a cég képviselője helyezte, így tényleg nem volt a kezünk közt.

Kezdjük talán a hangsugárzós teszttel:

Az első jelző itt talán a nyugodtság volt, ami eszünkbe jutott. Elkezdtük hallani a rendszert Sevdaliza Joanna című számával és nagyon tetszett, tényleg nagyon. Aztán a Comfortably Numb alatt borsózott a hátunk, de ez a szám mindig ezt váltja ki belőlünk.. Majd Avishai Cohen magasságában olyan volt, mintha valami elpattant volna és onnantól nem akartuk kikapcsolni, hangosítani, halkítani a zenét, csak hagytuk folyni a listát, amíg le nem járt. A végén a Beat It azért kicsit felébresztett.

Topping mx5
A környezet nem ideális, de a zenén ez nem hallatszott.

De a lényeg, hogy egy megfelelően jó és érzékeny hangfallal nagyon szépen tud szólni ez a kis D-osztály. Úgy a jazz, mint a pop, a rock és az elektronikus zenén nagyon jól hallgatható, kellemes élményt nyújtott. Kell hozzá a jó hangfal, mert amikor a jóval olcsóbb és egyszerűbb Mission hangsugárzóra kötöttük, a Topping szinte élvezhetetlen hangot tudott csak kiadni azon keresztül.

Érdekesség, hogy amikor a hangfalas, vagy füleses hallgatás közt váltunk, a Topping MX5 megjegyzi, hogy milyen hangerővel használtuk legutóbb az adott eszközt így nem fordulhat elő, hogy ha mondjuk állati hangerőn hallgattuk a fülest és hangfalra kapcsolunk, akkor az kiverje az ablakokat. Ugyanis olyan hangerővel fog megszólalni, mint legutóbb, amikor valamit hangfalon hallgattunk.

Az Ultrasone Pro900i így viszont komoly kihívást előtt állt, mert a Concert 8SE teljesítményét nem volt egyszerű hozni. A füles azért szépen megoldotta a dolgot. Nagyon szépen, kiegyenlítetten tolmácsolta az ismétlő kört. Természetesen nem éreztük a bőrünkön a basszust, mint a hangfal esetében, de minden más tekintetben átjött az élmény.

Ultrasone fejhallgató

Nagyon kényelmes és kellemes hangú darab volt.

És ha hozzávesszük, hogy ezt az élményt akár éjjel is élvezhetjük, amikor a gyerekek mondjuk már aludnának, akkor azért könnyen elmagyarázható, hogy miért jó dolog ez a fejhallgatózás. A térérzet egy kicsit más volt, mint a hangfalnál, kicsit talán keskenyebb volt a színpad, viszont a sztereó hatás nagyszerű volt. Jean Michel Jarre zenéjébe újra beleszerettünk például.

Összegzés

A Topping MX5 egy nagyon jó kis minden-az-egyben készülék. Azt nem állítanánk, hogy nem találunk a piacon jobb erősítőt, vagy DAC-ot, vagy akár egyben mindkettőt. Ennyi pénzért és ilyen méretben viszont szinte biztosan nem találunk. A Muzix Auidio kínálatában ugyanis ez az eszköz mindössze 152 000 forintba kerül és mindegy, mennyire kicsi, mennyire kínai és mennyire tűnik egyszerűnek, ez egy nagyon jó vétel. Mindenkinek szívesen ajánljuk.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Teszt áttekintő
Külső
Tudásszint
Hangminőség
Ár/érték
kicsi-de-eros-es-nagyon-jo-hangja-van-topping-mx5-tesztAzt nem állítanánk, hogy nem találunk a piacon jobb erősítőt, vagy DAC-ot, vagy akár egyben mindkettőt. Ennyi pénzért és ilyen méretben viszont szinte biztosan nem találunk.