Az ausztrál egyetem kutatói úgy vélik, 2025-ig sikerülhet növényt termeszteniük a Holdon. 

A Holdon történő növénytermesztés hosszú évek óta foglalkoztatja a kutatók fantáziáját, hiszen a hosszabb holdi tartózkodás elengedhetetlen feltétele, hogy az ott tartózkodók élelmiszert tudjanak termelni az égitest felszínén. Ez azonban nagyon nem egyszerű feladat, tekintve, hogy a Hold hőmérséklete akár az éjszakai -170°C és a nappali +110°C között is ingadozhat, emellett pedig a holdi regolit sem a legjobb táptalaj a növények számára.

Brett Williams növénybiológus, a Queenslandi Műszaki Egyetem munkatársa elmondta, hogy egy izraeli privát misszió keretében növényi magokat fognak elszállítani a Holdra. A növényeket az alapján választják ki a tudósok, hogy milyen jól bírják az extrém körülményeket, és milyen gyorsan képesek kicsírázni. Az egyik jelölt a fűfélék családjába tartozó, Ausztráliában őshonos Tripogon loliiformis, amely “alvó állapotban” akár víz nélkül is képes életben maradni. Érdemes megjegyezni, hogy a tudós szerint a kutatásban elért eredmények itthon is hasznunkra lehetnek, ugyanis a klímaváltozás miatt a Földön is egyre nagyobb gondot okoz a hőmérsékletingadozás.

Júniusban a floridai egyetem tudósainak Holdról hozott talajban sikerült növényt termeszteniük, ám mint később kiderült, a holdi talajba ültetett zsázsák kisebbek lettek a megszokottnál, és lilás elszíneződések alakultak ki a leveleiken, amely azt mutatja, hogy a növény stressznek van kitéve.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!