Gyermekek robotötleteit valósítja meg a Vodafone

Október 8. és 23. között rendezik meg a CodeWeek elnevezésű 10., jubileumi európai programozási hetet, melynek célja a programozás és a digitális jártasság szórakoztató és érdekes módon történő népszerűsítése.

A digitális kompetenciafejlesztés napjaink egyik legfontosabb kihívása Magyarországon is: a digitális gazdaság és társadalom fejlettség tekintetében az Európai Bizottság által közzétett DESI mutató szerint2022-ben Magyarország a 27 uniós tagállam között a 22. helyen áll. A Vodafone Alapítvány legfrissebb, 11 európai országban kitöltött tanári kérdőíve[1] szerint a pedagógusok 92%-a úgy véli, hogy az iskolák felelőssége a digitális írástudás előmozdítása, ugyanakkor a pedagógusok többsége azt érzi, több képzésre lenne szükségük ezen a területen. Ugyancsak a felmérésből derült ki, hogy Magyarországon a tanárok az online képzéseket részesítenék leginkább előnyben.


2021-ben világszerte több mint 80 országból 4 millióan vettek részt az európai programozási héten, ahol közel 78 ezer foglalkozás közül választhattak az érdeklődők. Az események 88%-át intézményi keretek között rendezték meg, ami mutatja az iskolások körében meglévő érdeklődést CodeWeek programjai iránt, és a programozás integrálhatóságát az oktatásban. Tavaly az átlagos életkor 11 év volt, a résztvevők közel felét lányok és nők adták. A szervezők azon dolgoznak, hogy 2022-ben a foglalkozások száma elérje a 100 ezret, ezzel újabb szintre emelve a CodeWeek látogatottságát.

Az eseményre a Vodafone Magyarország Alapítvány idén is számos programmal, többek között a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! című fenntarthatósági ötletpályázattal készül, ezzel is támogatva a magyarországi diákok digitális kompetenciáinak erősítését, a tanárok munkáját és a fenntartható fejlődést.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?