A YouTube kigyomlálja az orosz propagandatevékenységek videóit

A Russian Media Monitor egy olyan csatorna, ami az orosz látásmódot részletezi, ám mostanság több videója is ment a kukába. 

A YouTube a jelek szerint több tucat videót távolított el a Russian Media Monitor nevű csatornáról, amelyet a Daily Beast egyik kollégája, Julia Davis visz, és amely az ukrajnai invázióval kapcsolatos orosz televíziós nézőpontokat világít meg és fordít le. Davis hétfőn a Twitteren panaszkodott, hogy a YouTube hatvan videót távolított el, és képernyőfotókat osztott meg három YouTube-értesítésről, amelyekben elmagyarázták neki, hogy a videók megsértették az oldal közösségi irányelveit. A csatornának 12 ezer feliratkozója van, de Davisnek 390 ezer követője van a Twitteren is, ahol egyébként az áll: „Nézem az orosz állami tévét, hogy neked ne kelljen”. Videóin jellemzően az orosz tévé szereplői beszélnek az ukrajnai háborúról.


oroszország wikipédia fenyegetés
Kép: Wikipédia

Az egyik Twitterre feltöltött, de a YouTube-ról láthatóan eltávolított videón Vlagyimir Szolovjov szerepel, aki az amerikai külügyminisztérium szerint „talán a Kreml legaktívabb propagandistája napjainkban”. A videóban az orosz haditechnikai eszközök hiányzó készleteire panaszkodik, és azt mondja, hogy az embereket csupán azért izgatják az Ukrajna-szerte a civil infrastruktúrát ért legutóbbi támadások, mert ez azt mutatja, hogy az oroszoknak még van némi készletük. A helyzet jól mutatja a tartalommoderálás nehézségeit egy olyan világban, ahol a közösségi médiát egyszerre lehet felhasználni komoly témák megvilágítására és dezinformáció terjesztésére. Havi 2 milliárd felhasználójával és a világ legnépszerűbb internetes keresőjéhez fűződő szoros kapcsolatával a YouTube az egyik legnagyobb hatású online információforrás a Földön. Az orosz propagandisták videoklipjei azonban a YouTube azon törekvésébe is ütközhetnek, hogy tiltja a jól dokumentált erőszakos eseményeket tagadó, bagatellizáló tartalmakat. Sokak szerint azonban a YouTube ilyesfajta moderálása ebben az esetben káros is lehet, hiszen Julia Davis csupán bemutatja, hogy miként működik az orosz propaganda, és nem terjeszti azt. Hozzá kell tenni, Oroszország februárban indított inváziója nehéz dió a TikTok, a Facebook és az Instagram számára is. Az összes ilyen jellegű platform küzd azzal a nehézséggel, hogy miként lehet egyensúlyt teremteni a véleménynyilvánítás szabadsága, és a hatékony ellenőrzés között. Ez különösen nehézkes abban az esetben, ha egy adott anyag ellentmondásos témákat igyekszik megvitatni.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?