A Teremtés oszlopairól küldött lélegzetelállító felvételt a James Webb

Korábban a Hubble, most a James Webb űrtávcső készített felvételt a Teremtés oszlopai néven ismert gázokból és porból álló felhőoszlopokról. 

A Földtől mintegy 6500 fényévre, a Sas-ködben lévő Teremtés oszlopait (Pillars of Creation) kapta lencsevégre a világ legdrágább és legkomplexebb űrtávcsöve, amely idén júliusban kezdte meg tényleges tudományos munkáját. A porból és gázból álló hatalmas felhőoszlopok rendkívül különleges képződmények, ugyanis a belsejükben új csillagok születnek. A Teremtés oszlopait amég 1995-ben a Hubble űrteleszkópnak sikerült először rögzítenie, most pedig az utódjának szánt James Webb készített róluk olyan képet, amelyek láttán valóban elakad az ember lélegzete – írt róla a NASA.


james webb teremtés oszlopai
Fotó: NASA

Amellett, hogy gyönyörű, a felvétel segít a tudósoknak csillagkeletkezési modelljeik megújításában, az újonnan képződött csillagok pontosabb megszámlálásában és a gáz mennyiségének pontosabb meghatározásában. Segítségével a kutatók egyre közelebb kerülhetnek annak megfejtéséhez, hogyan születnek és törnek ki a csillagok az évmilliók folyamán ezekből a gázfelhőkből.

Bal oldalon a Hubble, jobb oldalon a James Webb által készített felvétel látható.

A NASA második igazgatójáról elnevezett űrtávcső tavaly karácsonykor indult útnak, és január 24-én érte el úti célját, a Földtől mintegy 1.5 millió kilométerre lévő második Lagrange-pontot.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?