Brutálisan néz ki a hangya igazán közelről

A hangya egészen apró lény, de ha nagyon-nagyon közel „hajolunk” az arcához, láthatjuk, hogy egészen kemény ábrázata van. 

Létezik egy olyan dolog, hogy Nikon Small World, aminek nem véletlenül ez az elnevezése. A minden évben jelen lévő esemény jellegzetessége, hogy a fotósok olyan világot mutatnak meg, amit egyébként a hétköznapokban nem látunk. Azt a világot, amit csak egészen közelről, speciális mikroszkópokkal láthatunk, és pont emiatt egészen lenyűgözőek. Ilyen a címképen látható fotó is, amit Dr. Eugenijus Kavaliauskas készített, és nevezett a Nikon idei Fotomikrográfiai Versenyére. Néha a fotósok a visszavert és az áteresztett fényforrást kombináltan használják egy adott példány olyan módon történő fényképezéséhez, amely a leghatékonyabban tárja fel az érdeklődésre számot tartó jellegzetességeket.


A gyertyaviasz szénhidrogén-láncának lebomlásakor felszabaduló, el nem égett szénrészecskék – Kép: Ole Bielfeldt

Ebben az esetben ez a hangya arcvonásai lennének, és mondjuk úgy, hogy ez a portré nem nézne ki rosszul egy jövőbeli horrorfilmben. A Nikon szerint a sztereomikroszkópokat gyakran használják a minták vizsgálatára mind a visszavert (episzkopikus), mind az áteresztett (diaszkopikus) megvilágítási módok mellett, különböző fényforrásokat és konfigurációkat alkalmazva, amelyeket stratégiailag a megfelelő helyeken helyeznek el. Érdemes egyébként ellátogatni a Nikon Small World oldalára, mert elképesztően érdekes felvételeket lehet látni. Ezek tényleg egy olyan világot tárnak elénk, ami hol bámulatos, hol elborzasztó, hol pedig egészen hihetetlen. Mint amilyen a fentebb látható kép is.

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?