Olcsó, de jó külső mikrofon otthoni irodába – Genesis Radium 400 Teszt

Kipróbáltunk egy megfizethető külső mikrofont, amivel érthetőbbek lesznek a videóhívások. Genesis Radium 400 teszt következik.

Ez egy rendhagyó mikrofon teszt lesz, mégpedig egy teljesen banális okból. Nem az érdekelt bennünket, hogy hány hertzes tartományban képes a legtisztábban felvenni a hangokat, vagy hogy egy rádió stúdióban, esetleg egy podcast közben hogyan állja meg a helyét. A motiváló tényező mindössze annyi volt, hogy egyikünk sem szereti, ha másoknak rossz a mikrofonja a céges callok közben – hiszen olyankor nem hallani megfelelően, recseg, akad, halk, gépies – ezért – nyilván hibásan, hiszen felmérés nélkül nem szabad ilyet kijelenteni – feltételeztük, hogy mások ugyanígy vannak ezzel és ezért szerettük volna kipróbálni, hogy milyen egy jó mikrofonnal becsatlakozni a napi 2-3 Teams megbeszélésre.


Badarságnak hangzik? Könnyen lehet, de menet közben több érdekes szempont is előjött, amikkel az elején nem számoltunk.

Elhelyezés

Az első akadály akkor jött elő, amikor megpróbáltuk kitalálni, hogy hova kerüljön az asztalon. Két monitor, egy céges és egy privát laptop, hangfalak, dokkoló állomás, ráadásul a sarokban lévő asztal kellően leszűkítette a lehetőségeket, és bár van akinek ennél ideálisabb lett volna a munkaállomása, nem riadunk vissza egy kis kihívástól. Meg is találtuk neki a megfelelő, pontosabban az egyetlen helyet, ahova fel lehetett szerelni.

Genesis Radium 400 teszt
Így néz ki összeszerelve.

Az egyetlen probléma az volt, hogy így belógott a másodlagos monitor elé. Persze megbeszélés közben nem illik több dologgal foglalkozni, amikor nincs rá szükség, akkor pedig félre lehet tolni a praktikus állványnak köszönhetően.

Egy másik megoldás az lett volna, hogy átrendezzük a teljes munkaállomást, de a jelenlegi elrendezés hosszú hónapok alatt végbement optimalizáció eredménye, ezt a zent pedig nem szerettük volna megbontani.

Miután minden a helyére került, rá kellett jönnünk, hogy ugyan sikerült egy kompromisszumos megoldást találnunk, mi történik ha nem az asztalunknál szeretnénk becsatlakozni a megbeszélésre. Akkor hiába szerettünk volna magas minőségű beszédhanggal kényeztetni kollégáink füleit marad a megszokott bluetooth fejhallgató, mert mikrofonnal átülni a kanapéra vagy a másik szobába, túl nagy erőforrást igényelne és lehet, hogy ennyit azért nem érnek meg a kollégák sem.

Jelenleg két monitorral dolgozom, van egy céges és egy privát laptopom, dokkoló állomás, hangfalak, na meg persze egér, billentyűzet. Ráadásul az asztal a sarokban van. Ez viszonylag leszűkítette a lehetőségeimet. Fel is szereltem az egyetlen helyre, ahol nem zavart a mozgásban és volt hely az asztal szélén. Viszont így beszéd közben sajnos belóg a másodlagos monitorom elé. Ami alapvetően nem akkora gond, mivel meetingek közben, amúgy sem kellene soka multi-taskingolni, utána pedig könnyen félre tudom tolni.

Genesis Radium 400 teszt
Sok darabból áll.

Másik megoldás az lett volna, ha teljesen átrendezem a munkaállomásom, de a jelenlegi elrendezés hónapok optimalizálása alatt alakult ki, így lehetőleg ezt a zent nem akartam megzavarni.

Hangminőség

Előre le kell szögeznünk, hogy itt igazságtalan összehasonlítás jön. Nem volt olyan mikrofon amivel érdemben összevethettük volna, ezért ahhoz nyúltunk ami kéznél volt. Jelen esetben egy Audio-Technica ANC700BT fejhallgatóhoz, illetve egy Plantronics Blackseries C3220-hoz, ami formavilágából és árából ítélve kifejezetten irodai használatra készült.

Genesis Radium 400 teszt
Rugalmas a felfüggesztése.

Ami a háttérzajokat illeti, nem volt jelentős különbség az ATH és a Radium 400 között, de a Radium talán egy fokkal jobban ki tudta szűrni őket, a különbség azonban nem volt jelentős. A Plantronics már jobban teljesített ebben a tekintetben, bár talán ez nem meglepő, hiszen egy irodában jobban kell azzal számolni, hogy valaki majd zajt csap a háttérben miközben beszélünk, mint mondjuk egy stúdióban.

Ugyanez volt a helyzet a billentyűzet hangjával is. Többé-kevésbé ugyanolyan mértékben hallatszódott be, bár azt mindenképpen fontos megjegyezni, hogy a Radium 400 esetében sokkal jobban szólt. Szóval azt már most biztosra állíthatjuk, hogy ha rákapnánk a mechanikus billentyűzetekre és esetleg videókat csinálnánk róluk, netalán tán olyan ASMR videókat kezdenénk gyártani Youtube-ra, ahol cikk írás közben csak a billentyűzet hangja, a kávé szürcsölése, és a kávésbögre csattanása hallatszik, akkor egyértelműen a Radium 400 lenne a választásunk.

Beszédhang:

Itt visszautalnánk a Hangminőség elején kiemelt fontos részletre, hogy igazságtalan az összehasonlítás. Ebben a versenyszámban pedig egyértelmű volt, hogy Usain Bolt versenyez a mai napon az irodába betévedt munkatársakkal. 

A Radium 400 mindenben messze verte a többi mikrofont, legyen szó a hang tisztaságáról, a magas-, közép-, vagy -mély hangokról, vagy torzításról.

Egyszerűen érződött, hogy ezt a mikrofont nem arra találták ki, hogy a buszról leszállva fel tudjuk vele hívni a haverokat, hogy késünk 10 percet, mert ahelyett, hogy készülődtünk volna, elaludtunk még egy órára a kanapén, vagy arra, hogy megmagyarázzuk a főszerkesztőnek egy Teams hívás keretében, hogy azért nem tudjuk leadni a tesztet határidőre, mert a kutya megrágta a billentyűzetet. Hanem, hogy ha valamilyen hangangyagot szeretnénk megörökíteni a jövő számára, akkor az a megfelelő minőségben történhessen meg ezáltal növelve az esélyét annak, hogy végig is fogják hallgatni.

Összegzés

Alapvetően azt tudjuk mondani, hogy nem csupán a hang minőségében volt jobb a Radium 400 a többi mikrofonnál, de azért megvan annak a hangulata, amikor egy ilyen “dedikált” mikrofonba beszélhetünk, még ha csak egy videóhívásról van is szó.

Azonban sajnos jóval több helyet foglal, mint egy beépített mikrofon – bármily meglepő is.

Ami a Teams hívásokat illeti, nos a kollégák nem tették szóvá, hogy mennyivel jobb minőségben hallanak, mint korábban, szóval lehet meg sem érdemlik, hogy jobb minőségű mikrofont használjunk.

[sc name=”facebook” ][/sc]

  • Külső
    (4.5)
  • Tudásszint
    (4)
  • Hangminőség
    (4)
  • Ár/érték arány
    (4.5)
4.3

Összegzés

Megfizethető árával és kellemes hangminőségével a Genesis Radium 400 egy nagyon jó választás lehet otthoni munkaállomások, kisebb hobbi-stúdiók kialakításához!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.

Ezeket olvastad már?