A színek bűvöletében – LG HU810PW projektor teszt

Az LG a projektor piac innovatív gyártói közé tartozott az elmúlt években, de az elmúlt két évben még ráerősített erre. Elsők között készített 4 LED-es projektorokat, melyek közül kettőt az ultra hordozható PF610-et és az otthoni használtra szánt HU70LS-t volt szerencsénk korábban kipróbálni. A 4 LED-es technológia és az ultra rövid vetítési távolságú projektorok mellett a lézeres vetítés volt a harmadik főcsapás. A tavalyi év második felében hozták ki a normál vetítési távolságú projektoraik között az egyik csúcsmodellt, ami az LG HU810PW projektor, ezen teszt alanya.

Az LG HU810PW 4K UHD HDR projektor, de legfontosabb újítása az adaptív kontrasztot is támogató ALPD 4.0 dupla lézer fényforrás használata, színkerék alkalmazása nélkül. Piros és kék lézer a fényforrás, és a kék lézer fényét megosztja a projektor a kék szín generálás és a zöld foszfor rétegen átvezetve zöld szín előállítás között.


LG HU810PW projektor

Mi az eredménye ennek? A számok terén nézve a kibővített DCI-P3 színtartomány 97%-os lefedése, 2700 lumen fényerő, és alacsonyabb zajszint (28dB max fényerőn), napi használatban pedig a részleges árnyékolt szobában történő vetítésre is alkalmas fényerő és nagyon élénk színek. A mindennapi használhatóságra erősítettek rá azzal is, hogy az írisz, bár csak manuálisan, de szabályozható, többek között fényes és sötét szoba mód választható annak érdekében, hogy a környezeti fényviszonyokhoz legjobban illeszkedjen a képalkotás, a kép kontrasztos maradjon, ne veszítsük el a sötét, illetve a nagyon világos képkockák esetében a finom részleteket. Ezt támogatták meg még a dinamikus lézer fényerő szabályozással, állítható adaptív kontraszttal.

LG HU810PW projektor
Az optika fizikailag is mozgatható.

Amikor megérkezett a projektor megdöbbentő méretű dobozt kaptam, és a kivett projektor igazolta meglepődésemet. Közel sem hordozható, eseti használatra, hanem fix asztali vagy még inkább mennyezeti elhelyezésre tervezték. A mérete a házimozi projektorok jellemző méretének több, mint kétszerese 34*41*14.5cm és 12 kg a tömege! A fehér alapszín és szürke alap az oldalsó hűtőbordázattal, szögletes minimalista design-al elegáns, ami nappali mennyezetén elhelyezéskor kimondottan előnyös lehet – jobban beleolvad a környezetbe. Az 1,6-szoros zoom-nak köszönhetően könnyedén a szoba igényeihez illeszthető az elhelyezése, és erre segít rá a nagy mértékű manuális vízszintes és függőleges lencse eltolás lehetősége.

A zoom és fókusz elöl, a lencse alatti karokkal állítható, míg a lencse eltolás a projektor bal oldalán elhelyezett tekerők segítségével szabályozható.

Komolyabb LG projektorok esetében már nem kell meglepődni, hogy okosprojektorról van szó WebOS smart tv platformmal, melyhez a továbbra is nagyon kényelmes Magic wand távirányítót mellékelik – a komplex menüstruktúra napi használata során jól jönnek légegér képességei. A távirányító egyúttal támogatja a beépített mikrofonnak köszönhetően a hangalapú szöveges keresést is Alexa és Google szövegfelismeréssel. A legfontosabb média lejátszó alkalmazások mellett Netflix és Disney+ elérhetőek rajta, HBO Max-ot sajnos nem találtam az app store-ban. 

LG HU810PW projektor
Jól el van látva csatlakózókkal.

A bemenetekkel nem fukarkodtak, haladtak a korral: Ethernet és 5G Wifi csatlakozás (akár Airplay támogatással) lehetséges, 3 HDMI 2.1 bemenetet raktak az eszközre, melyek közül egy eARC képes, és meghagyták az SPDIF optikai kimenetet is. Természetesen USB portokat is kapott, de érdemes tudni, hogy mindössze 0,5A teljesítmény leadására képesek (a Chromecast with Google TV pl. 1,5A-t igényel minimum), cserébe wireless egér és billentyűzet kezelését is támogatják.

Mindezek után végre térjünk rá, milyen a projektor képe. Annak ellenére, hogy a HU810PW is Texas Instruments 0.47″ DMD XPR DLP chip-re épülő pixel-eltolásos technikát használ, ez abszolút nem érzékelhető a képen a kiváló lencsének köszönhetően, pengeélesen jelenít meg minden kis finom részletet törtfehér falon is – elmosódottságot abszolút nem tapasztaltam a kép bármely részén. A lézer projektorok esetében esetileg jelentkező lézeres pöttyössödést (speckle – egyes pontok fényesebbnek tűnnek a többinél a felület egyenlőtlenségei miatt) nem tapasztaltam. A HU810PW igazi nagy dobása a színek kezelése – a színkerék mentes képalkotásnak és a dinamikusan szabályozott, kellően magas fényerőnek és a manuális írisz beállításnak köszönhetően hihetetlen élénkek a színei. Sok DLP projektor esetében jelentkezik az a probléma, hogy ha a kibővített színtartomány magas lefedettségét biztosító módot választunk, akkor a színek, színátmenetek szépek lesznek, de a kép kissé tompává válik – ez a jelenség a HU810PW esetében abszolút nem jelentkezett. Fontos kérdés emellett, hogy mire elég a projektor fényereje? Csodát a HU810PW sem tud tenni – sötétítés nélkül, napfényes időben mosott a képe, de részleges besötétítés esetén, Bright room módot választva már teljesen élvezetes használni. Érdemes még megemlíteni, hogy az LG HU810PW projektor képe nagyon folyamatos, a mozgás kezelése és kompenzációja kiváló, és mindezt mindennemű szappanopera effektus nélkül teszi, ha nem tesszük a mozgás kompenzációt maximum fokozatba.

A korábban tesztelt LG projektorokhoz hasonlóan a HU810PW is rengeteg gyári kép üzemmódot kínál a normál (SDR) és a HDR színtartományhoz egyaránt, melyek közül néhány igen jól használható. Az SDR üzemmódok közül nevének megfelelően a Brightest / Legvilágosabb a legfényesebb, de színei elmásznak zöldes árnyalatok felé, így kevéssé ajánlott, főleg hogy az Expert Bright room / Szakértő világos helyiség módban még mindig tud hozni 1500-1600 lumen fényerőt a HU810PW. Az Expert Dark room / Szakértő sötét helyiség nevének megfelelően sötétített szoba fényviszonyaira lett optimalizálva – képe kissé tompább, de mélyebbek a fekete árnyalatai. Még tovább lépve, a Filmmaker módot választva (mely kikapcsolja / minimalizálja a képjavító eljárásokat) a legkorrektebbek a színek, leghitelesebb a kép, de ez további fényerő csökkenést von maga után. A Game mód-ot választva a lag csökken, de nem ez a legerősebb oldala a projektornak. A fényerőt megemeli a projektor, de a Vivid / Élénk módhoz hasonlóan elég hideggé válik a színvilág, mindennapi játékra alkalmas, de profi online kompetitív FPS gamer-eknek nem ajánlott.  

A projektor automatikusan érzékeli a HDR jelet, és HDR10 módba vált, mely a HLG és HGiG szabványokat is támogatja. Az LG dinamikus, képkockánkénti tone mapping eljárása már bizonyított a PF610 és HU70LS párosoknál is, itt sem csalódtam – jellemzően bekapcsolva tartottam, nem volt bennem késztetés, hogy filmenként paramétereket állítgassak a megfelelő képminőség eléréséhez. Kijött már néhány lézer projektor, mely támogatja a statikus HDR10 szabvány mellett a dinamikus Dolby Vision HDR szabványt is, tehermentesítve ez alól a projektort, de a gyártói tone mapping eljárások közül az LG-é az egyik, ha nem a legjobb jelenleg. A HDR módok közül annak ellenére, hogy kicsit sötétebb a tónusa, a Cinema és a Filmmaker módokat, valamint a Standard módot high brightness-el meleg színtónusokkal preferáltam. Külföldi tesztekben nagyon szórtak a vélemények a projektor kontrasztjával kapcsolatban a lesújtótól a kiváló értékelésig. Az én véleményem a kettő között van az utóbbihoz közelebb – a fent javasolt módok finomhangolása, kalibrálása után kimondottan jónak láttam ezt a képességet is. Nagyon sötét jeleneteknél a feketék kissé mélyszürkék voltak, és enyhén korlátozottan voltak kivehetők a részletek, de ez csak a kérlelhetetlen képminőség maximalisták számára lehet zavaró sötét szobában. Aki vetítővásznon nappali és besötétített szobában vegyes használatra keres projektort az szerintem a részleges árnyékolás melletti nappali képminőséggel nagyon boldog lesz, és az esti / sötétített szobában mozizásnál sem fog csalódni, sőt.

A projektor kalibrálási lehetőségei szinte minden igényt lefednek. A megjelenítés lényegében összes paramétere (gamma, szürkeárnyalat, 2-, 10- vagy 22-pontos fehéregyensúly állítás, komplett színmenedzsment rendszer színenként színárnyalat, gain és fényesség szabályozással, és a felvonultatott képjavító eljárások széles arzenálja is testreszabható. 

A projektor képét pontosan a szoba világos (részleges árnyékolás, beszűrődő fény) és sötét fényviszonyaihoz lehet hangolni. Ehhez jó alap a BrightRoom vagy DarkRoom írisz módok választása SDR jel esetén. A Brightness optimizer lehetőségeit használva tovább lehet finomhangolni a képet az íriszt állítva 3 standard fokozat közül választva, vagy manuálisan 10-es skálán szabályozva az írisz nyitottságának mértékét, míg a képkockánkénti Adaptív kontraszt beállításával a fényességet tudjuk a többi paraméterhez, és szoba fényviszonyaihoz igazítani. Ezeken felül a dinamikus tone mapping mellett rendelkezésünkre áll Dinamikus kontraszt szabályozás és dinamikus színbeállítás (előbbit alapszinten bekapcsolva, utóbbit kikapcsolva hagytam). HDR jel esetén ezek a finomhangolási lehetőségek csak Cinema, Filmmaker és Game módokban voltak elérhetőek.

Az LG HU810PW projektor még 1,2 milliós árához képest is nagyon meggyőző teljesítményt mutatott fel. Az írisz szabályozásnak és a fentiekben bemutatott egyéb kép optimalizáló eljárásoknak köszönhetően kiválóan alkalmas nappali, részlegesen árnyékolt és sötét szobában történő párhuzamos használatra vetítővásznon, vagy kontrasztot emelő törtfehér / tompaszürke falon is. Az LG Tone mapping eljárása a két lézer fényforrással kombinálva ismét lenyűgözött – a projektor fényereje bőven elégséges, színei nagyon élethűek, élénkek anélkül, hogy túl szaturálttá válnának, képe természetes, plasztikus. Erre a legjobb példa egy Youtube videó, ahol egy körsétát örökítettek meg Capri-n 4K HDR kamerával – mintha újra ott lettem volna. Ha kötözködni akarok, akkor a webOS legújabb verziójára upgrade-elés lehetőségét és ezzel együtt az HBO Max alkalmazást hiányoltam, de ez egy olcsó média lejátszó stick-el gyorsan orvosolható. 

[sc name=”facebook” ][/sc]

 • Külső
  (4.5)
 • Tudásszint
  (4.5)
 • Képminőség
  (4.5)
 • Ár/érték arány
  (4.5)
4.5

Összegzés

Az LG HU810PW projektor még 1,2 milliós árához képest is nagyon meggyőző teljesítményt mutatott fel. Nem csak vaksötétben vetít gyönyörű képet és a hangja sem túl erős. Az okosfunkciói jelentik csak a gyenge pontját.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?