Egy kutatás szerint a boldogtalanság jobban öregít, mint a dohányzás

Egy kutatás eredményei azt sugallják, hogy a boldogtalanság jobban gyorsíthatja az öregedés folyamatát, mint a fizikai betegségek és a káros hatások. 

Az öregedés elkerülhetetlen folyamat, ám az utóbbi években egyre többször hallani a biológiai életkorról, amely azt mutatja meg, hogyan használódott el a testünk ahhoz mérten, amennyi a valódi kronológiai korunk. Az elmúlt években számtalan kutatás zajlott ezzel kapcsolatban, ahol elsősorban arra a kérdésre keresték a választ a tudósok, hogy mik azok a tényezők, amelyek befolyásolják a szervezet idő előtti elöregedését vagy épp fiatalon maradását. E vizsgálatok során van azonban egy kulcsfontosságú elem, amelyet eddig kevésbé vettek figyelembe: a mentális és érzelmi állapot.


Egy 2021-es, 2.3 millió új-zélandi részvételével zajlott kutatás szoros összefüggést talált a mentális zavarok, valamint a testi betegségek és a halál között. Még ugyanebben az évben egy másik tanulmány megállapította, hogy a középkorú embereknél a mentális problémák összefüggésbe hozhatók a felgyorsult öregedéssel, ráadásul az öregedés jelei évekkel azelőtt jelentkeztek, hogy más, életkorral összefüggő betegségek felbukkantak volna.

Ezeket az eredményeket szem előtt tartva amerikai és hongkongi kutatók kifejlesztettek egy számítógépes algoritmust, azzal a céllal, hogy megalkossanak egy módszert, amellyel megállapítható a pontos biológiai életkor – írt erről a Science Alert. A módszer azért is figyelemre méltó, mert a fizikai és genetikai tényezők mellett a lelki hatásokat sem hagyja figyelmen kívül. Az algoritmus kifejlesztéséhez csaknem 5000, 45 évesnél idősebb, egészséges felnőtt adatait használták fel, majd további 7000 emberen tesztelték.

A tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a pszichológiai tényezők, például a boldogtalanság vagy a magányosság 1,65 évvel növeli az ember biológiai életkorát. Bár ez önmagában talán nem árul el sokat, az azonban annál beszédesebb, hogy ez a szám meghaladja a biológiai nem, a lakóterület, a családi állapot vagy épp a dohányzás öregedésbefolyásoló hatását.

Arra a következtetésre jutottunk, hogy a pszichológiai tényezőket nem szabad figyelmen kívül hagyni az öregedéssel kapcsolatos vizsgálatok során, mivel jelentős hatással vannak a biológiai életkorra” – írják a tanulmány szerzői .

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?