Szokatlan viselkedésről számolt be a NASA a DART űrszondával eltérített aszteroida esetében. 

Az amerikai űrkutatási hivatal szeptember végén a DART nevű űrszondát frontálisan nekivezette a Dimorphos nevű aszteroidának. Az űrszonda 22 ezer kilométer per órás sebességgel csapódott az űrkőzetbe, majd az ütközést követően megsemmisült. A nem mindennapi eseményről felvétel is készült.

Ugyan már az első jelentések is biztatóak voltak, később a NASA hivatalosan is megerősítette, hogy a bolygóvédelmi akciót sikeresen teljesítették: a DART-szonda megváltoztatta a kijelölt aszteroida pályáját. A küldetés kiemelt jelentőséggel bír, ugyanis bizonyosságot sikerült szerezni afelől, hogy egy Földről indított szerkezet képes megváltoztatni egy aszteroida pályáját.

A hatalmas chilei távcső, a Southern Astrophysical Research Telescope (SOAR) az ütközést követően többször is ránézett az eltérített aszteroidára, és azt látta, hogy egy 10 ezer kilométeres csóva képződött az égitest mögött. Erre számítottak is a kutatók, arra viszont már nem, amit a Hubble fedezett fel: egy második csóva is megjelent az első mellett.

A második csóva október 2-a és október 8-a között fejlődhetett ki, ám egyelőre a kutatók sem értik, hogy miért és hogyan “került oda”. A következő hónapokban a tudósok alaposabban is megvizsgálják majd a Hubble adatait, és számba vesznek minden forgatókönyvet, amelyek közrejátszhattak a második csóva kialakulásában.

nasa dart aszteroida
Fotó: NASA

Nem a NASA az egyetlen űrügynökség, ami ebben a témakörben kutat. Kínai tudósok a közelmúltban elkezdtek építeni egy rendszert, amely a kínai média szerint a legtávolabbi hatótávolságú radar lesz, amellyel aszteroidát lehet észlelni.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!