Tévét vennél a játékkonzolhoz? Erre érdemes figyelned!

Egyre többen használják a televíziójukat játékra, amit a gyártók némelyike is világosan lát. Ennek köszönhetően vannak is már olyan modellek, amelyeket gamer funkciókkal is elláttak vagy úgy fejlesztettek, hogy ilyen típusú szórakozásra is a lehető legalkalmasabb legyen. Mutatjuk, hogy mik azok a paraméterek, szolgáltatások, technológiák, amelyek nem nagyon hiányozhatnak egy olyan készülékből, amelyet játékra (is) szánnának gazdái.

A hagyományos televíziózás szerepe egyre csökken, de a tévékészülékek csak nem akarnak kimenni a divatból. Ennek oka a változó tartalomfogyasztási, használati szokásokban keresendő, azaz, hogy egyre többen vannak, akik nem műsorokat néznek a készülékeken, hanem például játszanak rajta.


A gond csak az, hogy a játékokhoz nem pontosan arra van szükség, mint a filmekhez.

Azaz, ha valaki konzolra, PC-re dugná a tévéjét, esetleg felhő alapú szolgáltatásokat venne igénybe, akkor érdemes olyan modellt választania, amelyet gamingre is optimalizáltak.

Samsung gamer tv

Már vannak gyártók, amelyek felkészültek az ilyen irányú kihívásokra, és nem túl meglepő módon közéjük tartozik az iparágat majd’ másfél évtizede domináló Samsung is. A cég stratégiájának fontos részét képezte, hogy termékeivel megpróbálja lefedni a potenciális vásárlói rétegek lehető legszélesebb spektrumát, így a gamerek igényeinek kielégítésére is kiemelt figyelmet fordítanak. A kínálatukban számos olyan tv is található, amelyek tökéletes kiegészítői lehetnek egy bitang teljesítményű gamer PC-nek úgynevezett nextgen konzolnak, azaz egy PlayStation 5-nek vagy egy Xbox Series X-nek is akár, amelyek a világ legerősebb játékgépei jelenleg. E tévék segítségével mutatjuk be, hogy mire is érdemes figyelni, ha valaki játékra keres televíziót!

Felbontás

Mindenképp legalább 4K felbontású és HDR támogatású modellt érdemes játékra választani. Ugyanis az említett gépek is már ilyen grafika előállítására képesek, kár lenni veszni hagyni az általuk kínált lehetőségeket.

Magas fényerő

A nagy dinamikatartományú (High Dynamic Range) anyagok a nagy fényerő mellett néznek ki igazán jól. A Samsung kiemelt figyelmet fordít erre a magasabb kategóriás televízióinál, és így a QLED és Neo QLED, valamint az OLED modell is a megszokottnál lényegesen nagyobb fényerővel bír. Ebből fakadóan az úgynevezett HDR-effektus látványosabb, aminek köszönhetően egyszerűen jobb lesz a képi világ.

Frissítési frekvencia

Ezt az értéket hertzben (Hz) adják meg és arról szolgáltat információt, hogy egy készülék másodpercenként hány képkocka megjelenítésére képes. A filmeknél nincs szükség 60 Hz-nél többre, de a játékoknál igen, ugyanis a nextgen konzolok és a gamer PC-k ki tudnak tolni magukból 120 4K felbontású képkockát másodpercenként! A mai jobb, játékra is optimalizált készülékek már 120 Hz-esek, így a Samsung OLED, Neo QLED és egyes QLED televíziói is. Idén több ilyen Samsung tévét is kipróbáltunk, így például a QN95B vagy S95B típusjelzésű modelleket, és ezeknél feketén fehéren kiderült, hogy a nagy képfrissítési rátának van gyakorlati haszna. A kép folyamatosabbnak tűnik, és az egyes képi információk gyorsabban jutnak el a játékoshoz, ami döntőnek is bizonyulhat egy-egy meccs vagy összecsapás során.

FreeSync

Előfordulhat, hogy a hardver nem képes stabilan másodpercenként 120 képkockát produkálni, például mert nagyon mozgalmas a kép, sok a mozgó 3D-s objektum vagy effekt. Ha viszont a kijelző 120 Hz-en dolgozik, akkor ez anomáliákat, konkrétan képtöredezést, vagy enyhe akadást okozhat. Ezen hívatott segíteni a FreeSync technológia, amely szinkronizálja a beérkező képi jeleket és a képfrissítési rátát, amely így dinamikusan változhat. Egy játékra is szánt televíziónál fontos, hogy ezt az eljárást támogassa, mert tényleg hozzáadott értéket jelent, és igen hasznos lehet. A Samsung televízióiban nem is kell külön bekapcsolni, hiszen automatikusan aktiválja ezt a funkciót a készülék, amikor az elektronika érzékeli, hogy játékgépet vagy PC-t dugtak a televízióra.

HDMI 2.1

Nagyon fontos, hogy a tv rendelkezzen HDMI 2.1 csatlakozókkal, ugyanis csak ezen keresztül lehetséges eljuttatni rá a 4K/120p HDR képi jeleket a nextgen konzolokról és a számítógépekről.

Játék mód

Ez a Samsung tévék apró kényelmi szolgáltatása, amivel sok időt meg lehet vele spórolni. Amikor az elektronika úgy érzékeli, hogy játék tartalom fut a képernyőn, akkor automatikusan ahhoz igazodnak a képi- és hangbeállítások, így ezekkel már nem kell külön vacakolni.

Játék menü

Amennyiben valaki viszont mégis módosítana a paramétereken és funkciókon, annak sincs akadálya, hiszen az újabb Samsung televíziók szoftverei már rendelkeznek egy külön játék menüvel, ahol elérhető minden fontos szolgáltatás és opció.

Játékok a felhőből

A Samsung televíziók saját fejlesztésű okostévé rendszerén keresztül elérhető több online, felhő alapú játékszolgáltatás, így például az Xbox Game Pass. Ezek révén pedig úgy lehet csúcskategóriás játékokkal szórakozni előfizetési díj ellenében, hogy ahhoz nincs szükség arra, hogy a szobában fizikailag is ott legyen egy gép.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?