Egy új kutatás alátámasztja azt a tényt, amit sokan gyanítottak: a macskák tisztában vannak azzal, ha a gazdájuk hozzájuk beszél, csak épp nem hatja meg őket a dolog. 

Nem kell tudósnak lenni ahhoz, hogy észrevegyük a kutyák és macskák közötti viselkedésbeli különbséget. Bár mindkét háziállat képes szeretni, egészen máshogy fejezik ki érzéseiket: míg a kutya odaadással és töretlen figyelemmel van gazdája iránt, addig a macska ennél jóval függetlenebb, kimértebb személyiség, csak a maga által kiválasztott időben van igénye a szeretetre.

Aki macskát tart otthon, annak már bizonyára feltűnt, hogy négylábú szőrmókja sok esetben még a kitartó szólongatás ellenére sem reagál, látszólag az egyik fülén be, a másikon ki távoznak a gazda szavai. Az Animal Cognition folyóiratban megjelent új tanulmány szerint ez nemcsak látszólag van így: a macska nagyon is tisztában vannak azzal, ha hozzá szól a gazdája, csak nem mindig van kedve reagálni.

A kutatók 16 macskát vizsgáltak meg oly módon, hogy három különböző felvételt játszottak le nekik: olyanokat, amelyeken a saját gazdájuk normális hangsúlyban, illetve gügyögve beszél hozzájuk, valamint egy olyat, amelyen egy, a macska számára idegen személy hallható. Utóbbiak hangjára a macskák semmilyen módon nem reagáltak, a gazda hangjára viszont igen: az esetek többségében a macska azzal jelezte, hogy hallja a gazdáját, hogy egy egészen picit megrándította a fülét, ezen kívül viszont teljesen érdektelen maradt. Olyan is előfordult, hogy az állat a hang irányába fordult, szüneteltette tevékenységét, vagy más módon reagált a gazda szavára.

A kutatók szerint a tanulmány rávilágít arra, hogy a macska pontosan tudja, mikor szól hozzá a gazdája – de ez nem jelenti, hogy különösebben meg is hatná őt a dolog.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!