Mi az a kvantumpontos, QD-OLED tv? Miben más? Milyen a képe? Utánajártunk!

Boltokba kerültek az első kvantumpontos, úgynevezett QD-OLED televíziók, és letarolták az egész világot. Most azt járjuk körbe, hogy mi is a titok, azaz, hogy hogyan működik a technológia, miben más, miben különb, mint a rivális megoldások.

A Samsung 2022-ben hosszas várakozás után végre előrukkolt a saját fejlesztésű, televíziókba szánt QD-OLED kijelzőjével. Az eddigi megoldásoktól eltérően ez kvantumpontos (Quantum Dot) eljárást használ, tehát egy teljesen friss technológiáról van szó. Az új panelre épülő első televíziók, már a boltokba is kerültek, és mi is kipróbálhattuk már a Samsung QN95B nevű terméket korábban. A tapasztalataink alapján a QD-OLED abszolút életképes kijelzőtechnológia, biztosak vagyunk benne, hogy már a közeljövőben rohamos léptekkel terjed majd el, és más vállalatok, akár új partnerek televízióiban is felbukkan majd.


De mi is az a QD-OLED?

A QD-OLED panelben a már megszokott módon, a legtöbb mai kijelzőhöz hasonlóan három alapszínből, a pirosból (Red – R), zöldből (Green – G) és kékből (Blue – B) keverik ki az összes, több mint egymilliárd megjeleníthető árnyalatot képpontonként három, azaz egy piros, egy zöld és egy kék színű alpixelből. Egy évtizede a Samsung úgynevezett RGB OLED kijelzőkben gondolkodott, ahol az említett három alképpontot három különféle színű OLED filmréteg állította elő. Azonban ennek az eljárásnak komoly hátrányai voltak így a cég 2022-re más irányba fordult.

Samsung S95B
QD-OLED

A QD-OLED kijelzőben egy kék fényt biztosító OLED filmréteget használnak, és ezt alakítják át színszűrők segítségével pirossá és zölddé. Ehhez hasonló megoldást már korábban láttunk, viszont itt jön képbe a Nagy Trükk, a dél-koreai konszern egyik csodafegyvere, a kvantumpont.

Kvantumpontok

A kvantumpontok igen-igen kicsi, 0,0000001 mm átmérőjű, speciális anyagból készült átlátszó gömbök. Amikor a fény áthalad rajtuk, akkor egyrészt felerősítik azt, másrészt pedig a méretüktől függően nagy pontossággal meg tudják változtatni a színét. Tehát szűrőként ilyen kvantumpontos rétegeket használnak Samsung QD-OLED televízióiban, aminek eredményeként erőteljes, tiszta, gazdag alapszínek jönnek létre.

QD-OLED

Ezek pedig megfelelő alapot adnak elméletben a kiemelkedően jó képminőség megteremtéséhez. Ez nyilván egyszerűen hangzik, de a kivitelezés maga rémesen bonyolult. A Samsung évek óta fejleszti állandóan a kvantumpontos technológiát, ezek a kutatások pedig elképesztő mennyiségű pénzt és energiát emésztenek fel. Ráadásul a konszern rendelkezik megfelelő gyártási kapacitással, amelynek révén egyáltalán képesek házon belül előállítani a kijelzőket.

Gyakorlati előnyök

Mindez igen jól hangzik elméletben, és mivel már volt szerencsénk kipróbálni és letesztelni, egy ilyen új QD-OLED paneles televíziót első kézből származó tapasztalataink vannak azzal kapcsolatban, hogy mennyire életképes az új eljárás.

Nos, nincs miért finomkodni, a kvantumpontos OLED kijelzőtechnológia egy evolúciós lépés. Az általunk megvizsgált Samsung QN95B sosem látott színgazdagságot, eszméletlen jó színpontosságot produkált kiemelkedő, több mint 1700 nites fényerő mellett.

Ez utóbbinak köszönhetően pedig a HDR anyagok megjelenítése is látványosabb és valósághűbb annál, mint amit eddig megszokhattunk. Nem túlzás azt állítani, hogy az említett modell jelenleg a világ egyik legjobb képminőséget produkáló televíziója, amelyben természetesen alap a magas képfrissítési ráta, és a dinamikusan változó frekvencia technológia használata, így játékra is alkalmas. Itt érdemes megjegyezni, hogy beégéstől sem kell tartani, hiszen a Samsung felszerelte különféle védelmi rendszerekkel a készülékét, amelyek megakadályozzák az ilyen típusú anomáliák megszületését.

Csak ismételni tudjuk magunkat: Biztosak vagyunk abban, hogy a QD-OLED televíziók hamarosan nagyobb számban árasztják el a piacokat, és egyre több ilyen modell közül válogathat majd a felhasználó. A hírek szerint hamarosan jönnek a kicsi, 48, illetve az óriási 77 hüvelykes változatok is, tehát a választék folyamatosan nő vertikálisan is. Az egyetlen hátrány, amit fel tudunk sorakoztatni itt az természetesen a nem túl pénztárcabarát ár, de az az igazság, hogy az OLED tévék eleve nem az olcsóságukról híresek, így szinte biztos, hogy aki ilyen tévét keres, az belekalkulálja a dologban a vételárat is.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?