Macskák segíthetnek a bűncselekmények felderítésében

Egy kutatás szerint a macskák szőrének a jövőben kulcsfontosságú szerepe lehet a bűncselekmények felderítésében. 

Úgy érzed, a cicád többet tud, mint amennyit elmond neked? Ha igen, az lehet nem véletlen. Egy új kutatás szerint a macskák szőrzete képes magába szívni a közelben tartózkodó emberek DNS-ét, így könnyen előfordulhat, hogy az állatok közvetett módon ugyan, de segíthetnek az elkövető beazonosításban bizonyos bűncselekményeknél – írja a Science Alert. Heidi Monkman, az ausztrál Flinders Egyetem igazságügyi orvosszakértője szerint az DNS-azonosítás technológiája rendkívül fontossá vált a bűnügyi helyszínelések alkalmával, de a házi állatok szerepét eddig még soha senki nem kutatta ezen a téren. „Ezek az állatok rendkívül fontosak lehetnek a háztartásban élők vagy a helyszínre látogatók jelenlétének és tevékenységeinek felmérésében” – mondta Monkman.


A kutatás során 20 macska szőréből vettek mintát a kutatók, valamint DNS-mintákat gyűjtöttek be a vizsgálatban részt vevő személyek nagy részétől is (az egyik résztvevő kiskorú volt, tőle nem vettek mintát). Emellett a résztevőknek egy kérdőívet is ki kellett tölteniük a macskák szokásaival kapcsolatban, többek között arról is számot kellett adniuk, hogy milyen gyakran simogatják meg az állatot.

A vizsgálat során a macskáktól vett minták 80 százalékában kimutatható mennyiségű DNS-t találtak a kutatók. Nem meglepő módon, a DNS nagy része az adott macskával egy háztartásában élő emberektől származott, de az állatok közül hatnál csak ismeretlen emberi DNS-t sikerült kimutatni. Az egyik eset pedig különösen érdekes volt: két macska, egy rövidszőrű és egy szőrtelen szfinx egy háztartásban élt ugyan, de csak utóbbi esetétben találtak emberi DNS-t az állat szőrében. A cicák tulajdonainak elmondása szerint mindkét állat ugyanúgy érintkezett az emberekkel.

Hogy pontosan milyen módon kerül át a DNS a macskák szőrére, és mi befolyásolja annak megmaradását, egyelőre a kutatók számára sem ismert. Ezek megállapításához további vizsgálatokra van szükség, ám a tudósok szerint nem kizárt, hogy a viselkedési szokások és a vedlési időszak is közrejátszhat a dologban.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?