Soha nem látott felvétel készült a Napról

A napfizikai szonda, a Solar Orbiter minden eddiginél nagyobb felbontásban kapta lencsevégre a Nap koronáját. 

Az Európai Űrügynökség és a NASA közös űrszondája, a Solar Orbiter a Nap nyugodt koronájáról készített felvételt – írja a Space. Az ESA közleménye szerint a szonda október 12-én másodjára közelítette meg a Napot, amely során a Nap–Föld távolságának csupán 29 százalékára volt a csillagtól.


A szonda Extreme Ultraviolet Imager (EUI) nevű készüléke az alábbi felvételt készítette a nyugodt napkoronáról. A videón egy pixel 105 kilométernek felel meg, és a Nap nyugodt időszakát láthatjuk benne.

A Solar Orbiter tavaly novemberben kezdte meg tudományos megfigyeléseit. Az űrszonda márciusban hivatalosan is félúton volt a Nap és a Föld között, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy mintegy 46,6 millió mérföldre, vagyis megközelítőleg 75 millió kilométerre járt a Naprendszer központi csillagától.

A szonda a Nap felszínén lejátszódó eseményeket követi nyomon, valamint a Napból kiinduló napszél és a helyi mágneses és elektromos teret vizsgálja. Az űrszonda heliocentrikus pályát követve tanulmányozza a Napot, amelyről korábban soha nem látott felbontásban készít felvételeket.

A Solar Orbiter mellett a 2018-ban útjára indított Parker űrszonda is a Napot vizsgálja. Ez az első ember által készített szerkezet, amely képes volt „megérinteni” a Napot, és belemerülni a csillag koronájába.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?