Kacsát találtak a Marson

Meglepő formációra bukkant a Curiosity a Marson, amelyről leginkább egy kacsa juthat először eszünkbe. 

A tudósoknak máig nem sikerült élő mikrobákra, még kevésbé élő állatokra bukkanni a Marson, arra viszont már több esetben volt példa, hogy érdekes formációkat találtak a vörös bolygó felszínén. Esetenként olyan felvételek készülnek, melyek mesterséges objektumoknak, olykor állatoknak tűnhetnek. Ezúttal egy „kacsát” sikerült lencsevégre kapni a Gale-kráter közepén.


A NASA Curiosity roverje a Mount Sharp nevű hegyet kutatja a Gale-kráterben, amely alatt egykoron víz terült el. A víz eltűnésével sáros lerakodások, majd rétegzett kövek alakultak ki, melyek évmillárdokon keresztül formálódtak a bolygó szelei és porviharai által – írja az IFL Science. A most talált „kacsa” is így keletkezhetett.

A Curiosity még 2012-ben landolt a vörös bolygón, azóta küldözgeti haza a korábban sosem látott felvételeket a Marsról. Legfőbb küldetései között a vörös bolygó geológiai és éghajlati vizsgálata, a víz nyomainak felkutatása és végső soron annak a felderítése szerepel, hogy létezett-e élet a vörös bolygón.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?