Már olcsón lehet venni megfelelő, bárki által egyszerűen beüzemelhető szén-monoxid érzékelőt.

Borzasztó tragédia történt a csongrádi Ruzsán, ahol holtan találtak egy magányosan élő embert saját tanyájában. A szomszédok mentek át, miután erős gázszagot éreztek, értesítették a katasztrófavédelmet, azonban a lakón már nem lehetett segíteni.

szén-monoxid mérő
Hamar kiderült, hogy a halálát szén-monoxid mérgezés okozta. Egy gázpalackra kötött gázégővel világított úgy, hogy minden nyílászáró csukva volt, és egyszerűen elfogyott az oxigén a zárt térben.

Nagyon fontos, hogy ha nyílt láng van az épületben, akárcsak a fűtés vagy vízmelegítés miatt, akkor a levegő utánpótlását biztosítani kell, különben szén-monoxid keletkezik.

Önmagában elég szomorú, hogy valaki egy gázpalackra kötött gázégővel világít ma Magyarországon, azonban ez önmagában nem okozott volna tragédiát. Pár ezer forintért megvásárolhatóak olyan szén-monoxid érzékelők, amelyek szenzorai folyamatosan vizsgálják a levegő minőségét. Ha pedig az oxigén szintje kritikus érték közelébe kerül, akkor éktelen hangon kezdenek visítani, amire még a legfáradtabb ember is felébredne, vagy amit akár a szomszédok is meghallottak volna.szén-monoxid mérő

Mindenkinek csak igen komolyan javasolni lehet, hogy ha a lakásában nyílt lángot használ, akár csak a kazánjában, akkor szerezzen be ilyen eszközt. Nem kerül sokba, és életet menthet. Ráadásul már vannak okos szénmonoxid mérők is, amelyek képesek telefonra vagy számítógépre is elküldeni a riasztást. Így akár a világ másik végéből is láthatjuk, ha baj van, és megtehetjük a szükséges intézkedést.

Íme a katasztrófavédelem által hitelesített eszközök listája!

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!