Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) az év elején ismerte be, hogy megvásárolta az NSO Group Pegasus kémszoftverét, ám akkor azt állították, hogy csak és kizárólag kipróbálás céljából vették meg a terméket, hogy tudják, mivel állnak szemben. 

Két újságíró, Ronen Bergman és Mark Mazzetti hosszan tartó oknyomozó munkával derítette fel, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda 2019-ben, még Donald Trump elnöksége alatt megvásárolta az izraeli cég hírhedt kémprogramját, a Pegasust. Az FBI vezetősége beismerte a szoftver megvételét, ám kihangsúlyozták, hogy csak és kizárólag kutatási és fejlesztési célokra használták a programot, és soha nem fordult elő olyan, hogy valakit ezzel figyeltek volna meg. Csakhogy a The New York Times legfrissebb jelentése szerint a nyomozóiroda közelebb állhatott a kémprogram tényleges bevetéséhez, mint azt előzetesen állították.

A lap birtokába jutott dokumentumok szerint 2020 végén és 2021 első felében komolyan felmerült annak lehetősége, hogy a bűnügyi nyomozások alkalmával élesben is használják a kémprogramot. A jelentés szerint a feladattal megbízott tisztségviselők a tervezés előrehaladott szakaszában jártak, hogy tájékoztassák az FBI vezetőségét a Pegasus-szal kapcsolatban, továbbá irányelveket is megfogalmaztak a szövetségi ügyészek számára a kémprogram használatára vonatkozóan. Nem világos, hogy a nyomozószerv pontosan hogyan tervezte a program használatát, vagy fontolóra vette-e az amerikai állampolgárok elleni alkalmazását.

A cikk megjegyzi, hogy 2021 decemberében egy zárt ajtós meghallgatáson Christopher Wray, az FBI igazgatója a kongresszus előtt azt mondta, hogy a szoftvert nem használták egyetlen ügyük alkalmával sem. „Ha úgy érted, hogy használtuk-e bármely vizsgálatunk során arra, hogy kémkedjünk bárki után is, a válasz – minden kétséget kizáróan – nem.”

A Pegasus kémszoftver azzal vált hírhedtté, hogy több országban, köztük Magyarországon is használták/használják helyi ellenzéki politikusok, üzletemberek, aktivisták és újságírók megfigyelésére. Mint köztudott, a szoftver anélkül képes a célszemély telefonjára kerülni, hogy annak bármit is tennie kellene, települését követően pedig lényegében bármihez hozzá tud férni, ami a készüléken megtalálható, többek között a mikrofont és a kamerát is bekapcsolhatja.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!