Az FBI is megvette a Pegasust, és nem sokon múlt, hogy nem használta

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) az év elején ismerte be, hogy megvásárolta az NSO Group Pegasus kémszoftverét, ám akkor azt állították, hogy csak és kizárólag kipróbálás céljából vették meg a terméket, hogy tudják, mivel állnak szemben. 

Két újságíró, Ronen Bergman és Mark Mazzetti hosszan tartó oknyomozó munkával derítette fel, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda 2019-ben, még Donald Trump elnöksége alatt megvásárolta az izraeli cég hírhedt kémprogramját, a Pegasust. Az FBI vezetősége beismerte a szoftver megvételét, ám kihangsúlyozták, hogy csak és kizárólag kutatási és fejlesztési célokra használták a programot, és soha nem fordult elő olyan, hogy valakit ezzel figyeltek volna meg. Csakhogy a The New York Times legfrissebb jelentése szerint a nyomozóiroda közelebb állhatott a kémprogram tényleges bevetéséhez, mint azt előzetesen állították.


A lap birtokába jutott dokumentumok szerint 2020 végén és 2021 első felében komolyan felmerült annak lehetősége, hogy a bűnügyi nyomozások alkalmával élesben is használják a kémprogramot. A jelentés szerint a feladattal megbízott tisztségviselők a tervezés előrehaladott szakaszában jártak, hogy tájékoztassák az FBI vezetőségét a Pegasus-szal kapcsolatban, továbbá irányelveket is megfogalmaztak a szövetségi ügyészek számára a kémprogram használatára vonatkozóan. Nem világos, hogy a nyomozószerv pontosan hogyan tervezte a program használatát, vagy fontolóra vette-e az amerikai állampolgárok elleni alkalmazását.

A cikk megjegyzi, hogy 2021 decemberében egy zárt ajtós meghallgatáson Christopher Wray, az FBI igazgatója a kongresszus előtt azt mondta, hogy a szoftvert nem használták egyetlen ügyük alkalmával sem. „Ha úgy érted, hogy használtuk-e bármely vizsgálatunk során arra, hogy kémkedjünk bárki után is, a válasz – minden kétséget kizáróan – nem.”

A Pegasus kémszoftver azzal vált hírhedtté, hogy több országban, köztük Magyarországon is használták/használják helyi ellenzéki politikusok, üzletemberek, aktivisták és újságírók megfigyelésére. Mint köztudott, a szoftver anélkül képes a célszemély telefonjára kerülni, hogy annak bármit is tennie kellene, települését követően pedig lényegében bármihez hozzá tud férni, ami a készüléken megtalálható, többek között a mikrofont és a kamerát is bekapcsolhatja.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?