A NASA szerint rendben van, ha levált néhány darab a frissen kilőtt holdrakétáról

Többszöri próbálkozás után helyi idő szerint szerda reggel elindult a világűrbe a Holdat célzó Artemis-I rakétája. 

Kifejezetten sok halasztás kísérte az Egyesült Államok második holdmisszióját, ám november 16-án reggel végre elérkezett az idő, hogy a NASA eddigi legerősebb rakétája, a Space Launch System (SLS) elhagyta a Földet, és megkezdje Holdig tartó utazását a világűrben.


Az Artemis-program legfőbb célja, hogy az Egyesült Államok valamivel több mint 50 évvel az utolsó Apollo-misszió után újra embert küldjön a Holdra. Ennek első fázisa az Artemis-I, melynek alkalmával az SLS óriásrakéta a legénység nélküli Orion űrkapszulával megkerüli a Holdat, majd – várhatóan – decemberben 11-én az óceánba csapódik.

Az indításnál csak kisebb, könnyen elhárítható problémák léptek fel, melyek nem akadályozták a kilövés sikerét. Mint kiderült, néhány darab le is eshetett a NASA rakétájáról, és bár ez elég rosszul hangzik, az űrhivatal szakemberei szerint a levált részek, amelyek feltehetően az egyik érzékelőhöz tartoznak, nem jelentenek különösebb kockázatot – írja a Futurism. A tudósok egyelőre abban sem biztosak, hogy valóban levált-e valami a rakétáról, abban viszont igen, hogy az egész nem nagy ügy.

A NASA 2025-ben tervez újra embert küldeni a Holdra, ám egyes becslések szerint erre leghamarabb is csak 2026-ban kerülhet sor. Az amerikai űrhivatal emberes holdraszállását több alkalommal is eltolták, mivel idővel egyre több jel utalt arra, hogy a kitűzött céldátum tarthatatlan.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?