„Kígyó” tekereg a Nap felszínén

A Solar Orbiter által észlelt „kígyó” a Nap kitöréseivel hozható összefüggésbe. 

Az Európai Űrügynökség napszondája szeptember 5-én figyelte meg a különleges jelenséget, miközben a Nap felé haladt, hogy október 12-én másodjára is megközelítse a csillagot – írja a Science Alert. A kutatók szerint a kígyóra emlékezettő jelenséget egy hűvösebb plazmafolyam okozta, amely keresztülhaladt a Nap mágneses mezején.


David Long, a University College kutatója szerint a mágneses mező össze-vissza csavarodik, ezért a hidegebb plazmatömeg többször is irányt vált. Röviddel azután, hogy a „kígyó” keresztülszáguldott a csillag felszínén, plazmarobbanás következett be.

A Solar Orbiter tavaly novemberben kezdte meg tudományos megfigyeléseit. Az űrszonda idén márciusban járt félúton a Nap és a Föld között, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy mintegy 46,6 millió mérföldre, vagyis megközelítőleg 75 millió kilométerre volt a Naprendszer központi csillagától.

A szonda a Nap felszínén lejátszódó eseményeket követi nyomon, valamint a Napból kiinduló napszél és a helyi mágneses és elektromos teret vizsgálja. A szerkezet heliocentrikus pályát követve tanulmányozza a Napot, amelyről korábban soha nem látott felbontásban készít felvételeket.

A Solar Orbiter sincs egyedül; a NASA Parker szondája is a Naprendszer központi csillagát kutatja, egyre közelebb és közelebb merészkedve az égitesthez. A szerkezetet úgy tervezték, hogy több millió Celsius-fokos környezetben is működőképes maradjon.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?