2030-ra emberek fognak élni és dolgozni a Holdon, mondta a NASA

A NASA Orion nevű űrhajó holdprogramjának vezetője szerint még ebben az évtizedben hosszabb otttartózkodásra rendezkedhetünk be a Holdon. 

Howard Hu a BBC-nek adott interjújában arról beszélt, hogy 2030-ig embereket fognak küldeni a Holdra, akik ott fognak élni és tudományos munkát végeznek majd. „Ez az első lépés, amelyet megteszünk a hosszú távú űrkutatás felé, nem csak az Egyesült Államok, hanem a világ számára is. Úgy gondolom, hogy ez egy történelmi nap a NASA számára, de történelmi nap mindazok számára, akik szeretik az emberi űrrepülést és a mélyűri kutatást” – utalt Hu az újgenerációs holdrakétára, amely a múlt héten az Orion űrhajóval indult el a Hold köré és vissza.


Kifejezetten sok halasztás kísérte az Egyesült Államok második holdmisszióját, ám november 16-án reggel végre elérkezett az idő, hogy a NASA eddigi legerősebb rakétája, a Space Launch System (SLS) elhagyta a Földet, és megkezdje Holdig tartó utazását a világűrben.

Az Artemis-program legfőbb célja, hogy az Egyesült Államok valamivel több mint 50 évvel az utolsó Apollo-misszió után újra embert küldjön a Holdra. Ennek első fázisa az Artemis-I, melynek alkalmával az SLS óriásrakéta a legénység nélküli Orion űrkapszulával megkerüli a Holdat, majd – várhatóan – decemberben 11-én az óceánba csapódik.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?