Philips AquaTrio 9000

Megkaptuk egy gyorstesztre a Philips legújabb csodaporszívóját az AquaTrio 9000 nevű készüléket. Lássuk, hogyan teljesített!

Először is nem tudunk elmenni szó nélkül a névválasztás mellett: Philips AquaTrio 9000. Nem olyan név ez, mint amit anno a kilencvenes évek teleshopjaiban hallottunk? Amikor e termékeket a név és csakis a név adta el? Nekünk kicsit olyan, a 9000-például már a „messze túl sok” kategória volt. Egészen addig, amíg a futár be nem vonszolta az ajtónkon a készülék dobozát. Akkor aztán ráébredtünk, hogy nem egy porszívót kaptunk, hanem egy komplex takarítógépet, aminek ha 9000 funkciója nincs is, mindenesetre annyi biztosan van, hogy ne kelljen mellette másik eszközt tartanunk a takarításhoz.

Mi van a dobozban?

A hatalmas dobozban rengeteg alkatrészt találunk egyébként elképesztő fantáziával összecsomagolva. A kicsomagolás ezért egy elég komoly munka, bár simán ki is boríthattuk volna az egészet a padlóra. Mondjuk a két emeletes összeállítás ezen sokat nem segített volan. A rendszer – és itt szándékosan nem írunk porszívót, mert ez súlyos alábecslése lenne ennek a készüléknek – egy saját állványt is kapott, amire egyszerre tudjuk felállítani a porszívó és a felmosó részt. Ezért ez az egész felépítmény inkább a háztartási helyiségnek való, nem igazán mutat jól egy szoba sarkában és a szekrény alatt, vagy az ágyneműtartóban sem fér el.

Philips AquaTrio 9000
Minden elfér az állványán.

Az egész állvány egyébként nagyon ügyesen kitalált darab. Minden egy mozdulattal ügyesen megáll rajta, de ha tényleg nem akarunk vagy nem tudunk egy ilyen műnyagszobrot emelni a szobánkban a Philips tiszteletére, akkor egy kis műanyagtok segítségével a falra is akaszthatjuk az éppen nem használt porszívót, vagy felmosót – ilyenkor sajnos csak az egyiket.

Sajnos azonban bármelyik megoldást is választjuk, a porszívó akkumulátorát nem tudjuk közvetlenül a bázisállomáson keresztül tölteni. Itt mindig be kell dugni egy kábelt a motor rész tetejébe – ez a „motor rész” dolog mindjárt értelmet nyer.

Philips AquaTrio 9000
Ez a külön motor, ezt kell cserélgetni.

Sajnos tehát a Philips nem szerelt érintkezőket a dokkoló semelyik részébe, ami pedig nagyon kényelmes lett volna. 

Porszívás

A Philips AquaTrio 9000 egy szép kis LCD kijelzőt is kapott, ami körül találhatóak a kezelőgombok. Egy gombnyomással növelhetjük a szívóteljesítményt vagy az áramlási sebességet, ha szükséges. Ha az állomáson van, az öntisztító funkciót is itt lehet aktiválni. A kijelzőn megjelenik az akkumulátor töltöttségi szintje és az üzemmód.

A bekapcsolás tehát nem „ravaszos” módszerrel történik, hanem a már említett nyomógombbal a kijelző mellett.

Ennek előnye, hogy nem kell folyamatosan tartani a hüvelykujjunkkal a „ravaszt”, mint mondjuk egy konkurens porszívónál. Hátránya a lassabb be, kikapcsolás, de amíg nem ezzel a készülékkel szeretnénk porszívópárbajt vívni, addig ez nem igazán komoly gond.

Philips AquaTrio 9000
A LED-ek nagyon sokat segítenek.

A szívókefe a jól megszokott motoros hengerrel van felszerelve, ami nagyon szépen felszed a port vagy a háziállatok szőrét. A fej elején pedig LED-ek is vannak, amelyekkel felismerhető a szennyeződés a padlón vagy a bútorok alatt. Ez az egyébként nem mai találmány elképesztően hasznos, hiszen a padlón súrlófényt vetít végig és így nagyon szépen látszik a legapróbb porszemcse is.

A főkefe mellett jár még a porszívóhoz, résszívóka például a keskenyebb helyek tisztán tartásához, vagy mini motoros kefe kanapékhoz. A csere pedig nagyon egyszerű.

Felmosás – mert az is van! 

A Philips AquaTrio 9000nem azt a porszívóknál eddig megszokott módszert alkalmazza a felmosásra, hogy kapunk hozzá egy külön fejet, ami összenedvesíti a padlót! Nem ám! Itt egy külön felmosótestet kapunk a csomagban, amire egyszerűen csak a porszívó központi motorját kell átrakni és már egy teljes funkciós felmosónk van. Külön tartállyal a mosószeres és külön tartállyal a használ felmosóvíznek. A kisebbik tartályba kell tennünk a felmosószeres vizet (a dobozban találunk egy indítóadagot a felmosószerből), amit a készülék a padlóra ken, majd azt és vele együtt a feloldott szennyeződést felszippantja (forgókefék hathatós közbenjárásával persze) a nagyobbik tartályba.

Philips AquaTrio 9000
Akár fa padlón is jól használható.

A rendszer nagy előnye, hogy kevesebb nedvességet hagy a padlón, mint egy hagyományos felmosó. Ezért a kényesebb és kevésbé vízbarát felületek, mint a parketták, laminált padlók is felmoshatóak vele. Persze nem naponta, de ha valami ragacsosabb dolog ömlik ki rájuk, akkor nem kell annyira óvatosan bánni a felmosással, mint ha mondjuk sima felmosórongyot használnánk. A nedves ronggyal dolgozó felmosórobotoknál pedig nagyságrendekkel hatékonyabb ez a megoldás.

Philips AquaTrio 9000
Az öntisztító funkció remek.

További kényelmes extra még az öntisztító funkció, ami csak akkor aktív, ha a motor a felmosó fejen van és az az állomáson van. Ez a folyamat körülbelül 4 percet vesz igénybe. Ez egy kicsit zajos funkció, de nagyon hasznos. ha a fejek nagyon koszosak, akkor érdemes mégegyszer megismételni a dolgot, ezután pedig a szívófej alatt lévő tálcát is érdemes kitakarítani.

Kinek ajánljuk?

Természetesen azoknak, akik ki tudnak adni 389 999 forintot egy takarítógépért, a Philips AquaTrio 9000 ugyanis sajnos ennyibe kerül. Ennyi pénzért komoly takarítógépet is kapunk kárpittisztító funkcióval meg mindennel, viszont az is igaz, hogy azzal nem öröm a takarítás, sokkal kevésbé elegáns és nem olyan könnyed, mint a Philips gépe. Ha ugyanis csak gyorsan szeretnénk összeporszívózni a szobában, akkor az AquaTrio 9000 szinte minden porszívót lazán lever. Könnyű, jól szív, sokáig bírja egy feltöltéssel és a főfej elején lévő LED-ekkel gyönyörűen megmutatja, hogy merre kell még porszívóznunk. Ha pedig felmosófejre váltunk, az is könnyed, jól irányítható felmosást tesz lehetővé. Külön-külön tehát mindkét készülék nagyon jól teljesített, így komolyan beszélünk, amikor azt mondjuk, hogy akinek telik rá, az tényleg nagyon jól fog járni ezzel a készülékkel.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Teszt áttekintő
Külső
Tudásszint
Kezelhetőség
Ár/érték
kiprobaltuk-a-philips-csodatakarito-gepet-philips-aquatrio-9000-tesztA Philips AquaTrio 9000 egy igazi high end takarító gép, ami jól működik, kényelmes és elegáns. Mindenképpen a felső kategóriában van a helye.