James Webb homofób
Fotó: NASA

A NASA álláspontja szerint nincs bizonyíték arra, hogy James Webbnek köze lett volna a nem heteroszexuális alkalmazottakat érintő tisztogatásokhoz. 

Magyar idő szerint december 25-én, nem sokkal délután egy óra után fellőtték a NASA James Webb űrtávcsövét, amely hosszas kalibrálási folyamatok után júliusban meg is kezdte tényleges tudományos munkáját a mélyűrben. A világ legdrágább és legkomplexebb űrteleszkópjának névadója a NASA második igazgatója, James Webb, aki 1961 és 1968 között töltötte be ezt a tisztséget. Webb szakmai érdemei elvitathatatlanok: vezetése alatt készült fel a NASA a Holdra szállásra az Apollo-program keretében, valamint az ő igazgatósága alatt zajlott két másik szintén sikeres emberes űrmisszió, a Mercury és a Gemini program is.

A NASA-t korábban több kritika is érte a névválasztás miatt, melynek oka, hogy a főigazgató neve összefüggésbe került az ’50-es években (a McCarthy-éra alatt) zajló homofób hisztériával, melynek eredményeképp nem heteroszexuális alkalmazottakat üldöztek el állami intézményekből. Mivel Webb a Külügyminisztérium államtitkára volt akkoriban, felmerült annak gyanúja, hogy ő is részt vett a melegellenes tisztogatásokban.

A NASA a napokban közleményt adott ki, melyben arról ír, hogy hosszas kivizsgálás után arra jutottak, semmilyen konkrét bizonyíték nincs arra, hogy Webb szerepet játszott volna a nem heteroszexuális alkalmazottak megkülönböztetésében, elbocsátott vagy lemondásra kényszerített volna bárkit is szexuális irányultsága miatt. A NASA álláspontjával ugyanakkor nem mindenki ért egyet: Chanda Prescod-Weinstein, Lucianne Walkowicz, Sarah Tuttle és Brian Nord tudósok szerint az űrhivatal önkényesen és szelektív módon használja fel a rendelkezésre álló forrásokat, mikor azt állítja, hogy Webb nem tudott a tisztogatásokról. Példának Clifford Norton NASA-dolgozó esetét hozták fel, akit Webb igazgatósága idején, 1963-ban „erkölcstelen magatartásra” hivatkozva bocsátottak el a cégtől.

A távcsövet egyébként még a fejlesztés korai szakaszában, 2002-ben nevezték el James Webbről, ami azért is meglepő döntés, mert az űrszerkezetek általában tudósokról kapják a nevüket, Webb pedig hivatalnok volt, aki az amerikai kormányzatban is tevékenyen részt vett.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!