Vigyázat! A Black Friday alatt fénysebességre kapcsolnak a csalók is

Egy raklapnyi semmi 30 dolláros áron sem éri meg. Nagyon vigyázzatok a szuper akciós ajánlatokkal, mert elképesztő mennyiségű csaló webáruház nyílt a neten a Black Friday környékén!

A jogsertowebaruhazak.kormany.hu oldal adatai alapján ma Magyarországon közel hatszáz olyan webáruház van, ahol problémák vannak a szállítással, jótálással vagy a vásárlói elállással kapcsolatban.

Ám ez a lista nem tartalmazza azokat a csaló webáruházakat és hamis Black Friday hirdetési oldalakat, ahol egyáltalán nincs se bolt, se ügyfélszolgálat, de legfőként nincs semmilyen termék és nincs szállítás! Csalás az egész és a csalóknak semmi sem drága! Tavaly nagy port kavart egy több „kamu” webáruházat is működtető magyar csaló: a vizna.hu oldalnak dőltek be a legtöbben és a becsapott vásárlók sok-sok pénzt buktak. Ezt az átverést szerencsére sikerült felgöngyölíteni, nincs azonban könnyű dolga a rendőrségnek, ha egy nemzetközi webáruházas csalást kell kinyomozni.


Az Amazon a világ legnagyobb online kereskedője. Az átlagos termékvisszaküldési arány 5-15% között van. Ez népszerűbb termékkategóriáknál elérheti a 40%-ot is, ami többmillió visszaküldött terméket jelent. De mi történik ezekkel a termékekkel? Az Amazon tovább értékesíti kisvállalkozásoknak, akik értékcsökkent termékként árulják ezeket. És pont erre alapozzák egyes „vállalkozók” a legújabb átverést!

„A 2022-es év legzseniálisabb csalása az „„Amazon Pallets For Sale”, amelyet az online csalásokkal foglalkozó Scam Detector weboldal „The Scam Of The Year” címmel tüntetett ki” – mondta el Solymos Ákos, a Quadron Kibervédelmi Zrt. oktatási üzletágvezetője.

Quadron Black Friday csaló
28 dollár egy raklapnyi Amazon termékért. Akinek ez nem gyanús az minimum egy Teréz Anya!

A csalás a fent ismertetett üzleti modellt veszi alapul, de egy új csavarral: a csaló weboldalak azt állítják, hogy az Amazon a visszaküldött termékek raktározási költségeinek csökkentése érdekében kiárusítja a visszaküldött termékeket, és 30-50 USD összegért egy egész raklapnyi (Amazon Pallet) vegyes elektronikai terméket vásárolhatunk, ráadásul ingyenes szállítással a világ bármely részébe. Még promóciós videót is készítettek az ajánlat népszerűsítésére a csalók.

A Black Friday vásárlási őrület hullámát meglovagolva a csalók többezer hamis, Amazon raklapokat árusító domaint jegyeztek be az elmúlt pár napban, amelyeket közösségi média platformokon (Facebook, Instagram) külön hirdetési kampányokkal is reklámoznak, amelyben természetesen megjelenik a sürgetési faktor is, pl. Már csak három óráig elérhető az akció!

A cél persze itt is a személyes adatok és a bankkártyaadatok begyűjtése, a felhasználók pénzének lenyúlása. Legyünk nagyon óvatosak és ne dőljünk be az ilyen csalásoknak, hanem ha alapos a gyanúnk, jelentsük őket minél többször a közösségi oldal üzemeltetőknek!

Más csalók, az ötlet sikerén felbuzdulva, hasonló logika mentén, „Varázsdobozokat, Magic boxokat” árulnak, valamint elfekvő laptop raktárkészletek kiárusításaként hirdetnek hasonló, hihetetlen árakon kínált termékeket. Laptop 7600 forintért? Kinek ne érné meg? Ezért nagyon komolyan járjunk utána, ha ennyire „akciós” terméket találunk a neten, főleg, ha számunkra eddig ismeretlen kereskedő árulja.

Quadron Black Friday csalás
7600 forintér nem lehet laptopot kapni és kész!

Persze van, aki úgy gondolja, hogy 7600 forintot megér a próbálkozás, hiszen, ha annyiért lesz egy laptopja, akkor bőven nyert, ha meg nem, akkor „Több is veszett Mohácsnál”.

Talán segítünk azzal, hogy elmondjuk: Ilyenkor egészen biztos, hogy nem lesz senkinek új laptopja, mert ennyiért nincs az a kereskedő aki eladná őket, mindegy, mekkora a raktárkészlet. Viszont a csalók pont ezt a gondolkodást célozzák, amikor a fájdalomküszöb környékre árazzák az „akcióikat” Hogy az emberek ennyi pénzt veszni hagynak és sajnos pont ezért gyakran meg is ússzák a felelősségre vonást.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?