Az ESA először nevezett meg fizikai fogyatékossággal élő űrhajósjelöltet

John McFall lehet az első olyan ember, aki az ESA programján belül fizikai fogyatékossággal juthat fel az űrbe. 

„A tudomány mindenkié” – mondja John McFall paralimpikon és sebészgyakornok. „Az űrutazás pedig remélhetőleg mindenki számára elérhető lesz.” John McFall traumatológus és ortopéd sebész gyakornok Angliában. 2014-ben szerzett orvosi és sebészeti alapdiplomát a Cardiffi Egyetem orvosi karán. 2016-ig a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat orvosa volt. A 41 éves férfi házas, három gyermeke van, szabadidejét futással és hegyi kerékpározással tölti. Most pedig az Európai Űrügynökség kiválasztotta lett, hogy ő legyen a történelem első, testi fogyatékossággal élő űrhajósjelöltje.


Kép: New Scientist

Elmondása szerint mindig is nagyon érdekelte a tudomány, és az űrkutatás. Ám egy 19 éves korban történt motorbaleset miatt elveszítette a jobb lábát, ami eléggé megnehezítette azt, hogy esetleg űrhajós legyen. Ugyanakkor az ESA által szerdán közzétett űrhajósjelöltek listáján ott van ő is, mint jelölt. Rajta kívül a névsor 17 tagja öt hivatásos űrhajósból, 11 űrhajós tartalékosból áll. McFallt amputációja nem akadályozta meg abban, hogy újra megtanuljon járni, sőt futni. 2005-ben lett profi atléta, paralimpiai sprinterként képviselte Nagy-Britanniát és Észak-Írországot. Paralimpiai világbajnok lett 200 méteren 2007-ben és világbajnoki ezüstérmes 100 méteren 2006-ban. McFall az orvosi egyetem alatt anatómiából és boncolásból is díjakat szerzett, és 2018-ban második helyezett volt a Queen Alexandra Hospital Junior Doctor Awards versenyén. Így amikor az ESA tavaly bejelentette, hogy olyan űrhajós jelentkezőket keres, akiknek fogyatékosságuk van, de egyébként alkalmasak az űrexpedíciókra, azonnal lecsapott a lehetőségre.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?