Disztópiába illő módszerrel igyekszik kitalálni a főnök, mit gondol az alkalmazott

Lassan de biztosan megvalósulni látszik a gondolatolvasáshoz szükséges technológiai háttér. 

Az elmúlt években egyre több olyan cég bukkan fel a piacon, melyek különféle futurisztikusnak ható módszerekkel igyekeznek valósággá tenni a disztópiák unalomig ismételt motívumát, a gondolatolvasást. Elég csak George Orwell 1984 című klasszikusára gondolni, amelyben az állam szerint ártalmas gondolatokat egy külön szerv, a Gondolatrendőrség ellenőrzi. A szép új világ ráadásul már nincs is olyan messze: az InnerEye és az Emotive vállalatok által jegyzett technológia már látja a gondolatainkat, ami állítólag azért hasznos, mert boldogabbak és hatékonyabbak leszünk általa.


A két cég technológiája ugyanazon a módszeren, az elektroenkefalográfián (EEG) alapul, ami egy olyan mérőeszköz, amely az agyi elektromos aktivitást és a központi idegrendszer elektrofiziológiás tulajdonságait figyeli. Klinikai és laboratóriumi körülmények között már régóta használják az eszközt, a két vállalat célja pedig az, hogy a technológia a fogyasztói piacra is kikerüljön.

A Szilícium-völgyi neurotech cég, az Emotiv például azt mondja, hogy EEG-szenzorokat tartalmazó fejpántjaik segítségével sokat megtudhatnak más emberek lelki állapotáról.  A cég álláspontja szerint az EGG-fejpántok a dolgozók érdekeit szolgálják, ugyanis olyan cégeknek értékesítik a technológiát, melyek a dolgozóik jólétét szeretnék segíteni az eszközzel. A másik cég, az InnerEye pedig úgy véli, hogy a munka hatékonyságát is növelni lehetne azáltal, hogy az alkalmazottak agyi aktivitását követik.

Boldogság ide, hatékonyság oda, mi inkább megtartanánk magunknak a gondolatainkat.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?