Megpróbálják kideríteni a tudósok, hogy egy szimulációban élünk-e

A Portsmouthi Egyetem tudósa kidolgozott egy koncepciót arra vonatkozóan, hogy kiderítse: szimulációban él-e az emberiség.

A szimulációs elmélet az Oxfordi Egyetem elismert svéd filozófusához, Nick Bostromól köthető, aki azt feltételezte, hogy az emberiség egy szuperfejlett civilizáció által felépített szimulációban él. Az elméletet sokan vizsgálták meg utána, köztük a Portsmouth Egyetem fizikusa, Melvin Vopson, aki most arra jutott, hogy közösségi finanszírozás segítségével megpróbálja kideríteni, igaz-e Bostrom felvetése.


Vopson koncepciója abból indul ki, hogy ha az univerzumot szimulálják, akkor a valóságot információs bitek és bájtok alkotják, melyek  a szimulációs kód alappillérei. A tudós innentől kezdve saját saját tömeg-energia-információ elméletére hivatkozik, ami szerint a tömeg kifejezhető energiaként vagy információként, és ugyanez igaz visszafelé. Úgy véli, a biteknek van valamennyi tömege, és ha megtalálnák azt a módszert, amellyel az információkat észlelni tudnák, akkor kideríthető lenne, hogy valóban egy szimulációban élünk-e, vagy sem.

Hogy mi történne abban az esetben, ha a szimulációs valóság bizonyosságot nyerne, azt nehéz lenne megmondani, ám egyelőre igen messze vagyunk még attól, hogy Vopson koncepcióját a valóságban is ki lehessen próbálni. A közösségi finanszírozás során eddig körülbelül ezer dollár gyűlt össze, a végcél pedig körülbelül kétszázezer dollár lenne.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?