Egészen elképesztő, mennyien hisznek még ma is a boszorkányokban

Egy új kutatás szerint tízből négy ember még ma is hisz a boszorkányságban. 

Hihetetlennek hangzik ma már, hogy a középkorban nők tömegei végezték lobogó máglyán vagy akasztófán boszorkányság vádja miatt. A kor emberei többféle boszorkányban, démonban és természetfeletti lényben hittek, de az is igen gyakori volt, hogy pusztán önös érdek, például anyagi megfontolás miatt vádoltak meg valakit azzal, hogy az ördöggel cimborál.


Egy új tanulmányban a kutatók a Pew Research Center által 2008 és 2017 között gyűjtött adatokat elemezték, melyek alapján arra jutottak, hogy a boszorkányságba vetett hit ma is nagyon elterjedt. Összesen 95 országban és öt kontinensen 140 000 embert kérdeztek meg a témával kapcsolatban; olyan kérdéseket tettek fel a résztvevőknek, mint hogy hisznek-e a gonosz szellemekben, vagy abban, hogy egyesek képesek ártó szándékkal varázsolni. A kutatás egy fontos hiányossága, hogy Indiában és Kínában nem végeztek vizsgálatot.

A tanulmány kimutatta, hogy a megkérdezetettek mintegy 40 százaléka hisz a boszorkányságban, ami azt feltételezi, hogy körülbelül 1 milliárdan vannak azok, akik szerint létezik a természetfeletti. Hogy mennyien hisznek a boszorkányokban, országonként nagyon változó: míg Svédországnál 9 százalék, addig Afrika egyes részein 90 százalék volt ez az arány.

Összegségében megállapítható, hogy a jobb anyagi helyzetben lévő és magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők kisebb valószínűséggel hisznek a mágiában, mint az alacsonyabb jövedelemből élő, iskolázatlan társaik, ugyanakkor a nők, a városokban élők és a fiatalok is fogékonyak arra, hogy higgyenek a természetfelettiben.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?