Táblagéppel nem csak a játék, a munka is kényelmesebb

A táblagépek piaca az utóbbi időben jelentősen felélénkült, amiben a koronavírus okozta karanténnak nagy szerepe volt. Az otthoni munka és szórakozás új dimenzióját jelentette a tablet, melyet a vásárlóközönség újra felfedezett és azóta sem akar leszokni róla. De miért is olyan jó dolog ez és miért tűnt el majdnem a piacról pár éve? Megmutatjuk.

A méret a lényeg

Akárhogy is csűrjük-csavarjuk a dolgokat, erre az alapigazságra mindig visszatérünk. A tablet valójában egy mobileszköz, viszont a hagyományos mobilok méretének többszörösével, ami rendkívül alkalmassá teszi olyan feladatokra, amire egy mobil csak korlátozottan alkalmas. Egy mobilon például videózni, e-könyveket olvasgatni, dokumentumot böngészni, Excelt szerkeszteni persze lehetséges, és ha út közben nem adódik más lehetőség, ez is egy működőképes dolog, de mindez egy tablet nagy kijelzőjét kihasználva sokkal kényelmesebb. Egy hosszabb úton, repülőn, vagy vonaton mobil helyett tabletet használva nem kell vörösre erőltetnünk a szemünket, ha gyorsan átböngésznénk a másnapi prezentációnk számait, vagy csak megnéznénk egy filmet, hogy gyorsabban teljen az idő.


 

táblagépek, samsung, galaxy Tab S8
A legnagyobb már egy komoly Laptop kijelzőjének méretével bír.

Amellett pedig, hogy a telefonoknál nagyobbak, a notebookoknál kisebbek, könnyebbek, hiszen csupán egy nagy érintőképernyőből állnak. Egyszerűen becsúsztathatóak egy kisebb táskába, és akár egy szűk buszon vagy repülőn is lehet rajtuk viszonylag kényelmesen pötyögni, ami mondjuk egy 15,6 inches kijelzővel ellátott laptopról nem igazán mondható el. Emellett az sem utolsó szempont, hogy egy táblagép bizonyos esetekben olcsóbban megvásárolható, mint egy laptop.

A teljesítmény már nem akadály

A tabletek komolyabb elterjedésének korábban a teljesítmény is gátat szabott. Addig ugyanis, amíg lényegében a táblagép egy nagy kijelzős mobiltelefon volt, nem nagyon lehetett komoly érveket felsorakoztatni mellette.

Ekkor még „csak” annyi szólt mellette, hogy otthon vagy út közben böngészgetni egy tablettel kényelmesebb volt, mint egy laptoppal és kevéssé fárasztotta a szemet, mintha mobillal tettük volna ugyanezt.

Az igazi áttöréshez komoly fejlődésre volt szükség a mobiltechnológia terén. Ez meg is történt és ennek következtében ma már egy erősebb mobiltelefon teljesítménye is érdemben összehasonlítható egy munkavégzésre alkalmas laptoppal, egy csúcs tablet pedig szinte kompromisszummentes megoldás lehet a legtöbb munkára, amihez számítástechnikát kell használnunk.

samsung galaxy tab s7 táblagép
Ha valaki mobileszközön játszana, akkor is inkább tableten tegye, mint mobilon!

De nem csak munkára, videózásra, és játékra is alkalmas a számos kiegészítőjének köszönhetően.

Kijelző

Egy mai csúcstablet akár 14,6 hüvelykes 2960×1848 pixeles felbontású Super AMOLED kijelzőt is felmutathat, ami a laptopok piacán is nagyon jó teljesítmény lenne. Egy ilyen kijelzővel már nem igazán kell kompromisszumot kötnünk.

Videóvágásra is használnak kisebb és gyengébb felbontású kijelzős laptopokat, közel 15 hüvelyken pedig már a játék is könnyedén megy.

A dokumentumkezelés sem gond, és ezt még könnyedebbé teszi, mondjuk egy érintőtoll, amivel pontosabban tudjuk módosítani, megjegyzésekkel ellátni az anyagainkat. Egy jó tablet egy jó érintőtollal már egy hagyományos jegyzettömb vagy a kinyomtatott dokumentumok egyszerű kezelhetőségét hozza azok minden hátrányát kiküszöbölve. Nem kell például nyomtatnunk, több száz oldalakat magunkkal hurcolnunk és nem kell félnünk attól sem, hogy a jegyzeteinknek nyoma vész, hiszen minden változtatást azonnal el tudunk menteni.

Ha laptop kéne, akkor sem biztos, hogy kell

Az egyik legérdekesebb táblagépes funkció akkor, ha munkára (is) szánt tabletek kerülnek szóba a PC mód. Aktiválásával ugyanis a hagyományos mobilos nézet helyét felváltja a számítógépek operációs rendszereinél (Windows, Linux, Mac OS stb.) megismert grafikus kezelőfelület. Ezzel már azoknak is kézre állnak bizonyos munkafolyamatok, mint például a filekezelés vagy akár csak a szoftverek elindítása és futtatása, akik idegenkednek ezen a területen a mobilnézettől.

samsung dex
Egy modern tévére egy pillanat alatt kitükrözhetjük akár egy Samsung tablet képét is.

Így pedig nem kell, vagy ráérünk megtanulni az új rendszert, új kialakítást, új felületet, a már megszerzett rutinokat alkalmazhatjuk. Jelenleg több gyártó is foglalkozik úgynevezett PC módok fejlesztésével. A legkorábban a Samsung kezdte ezt a DEX rendszerrel, és ennek megfelelően ők is állnak a legjobban e téren.

Nagyobb kép kell? Csatlakozzunk!

Ha pedig valakinek még a rendelkezésre álló, akár 14,6”-os kijelző is kevés, azok számára jó hír, hogy néhány gyártó már megoldotta, hogy egy adapter, vagy akár vezetéknélküli technológia segítségével a tablet egyszerűen csatlakozhasson egy hagyományos monitorra vagy televízióra. Ez pedig lényegesen komfortosabbá teszi a munkát és a tanulást is. Tehát aki ilyen célra keres táblagépet, az jó, ha szem előtt tartja ezt is.

Milyet válasszunk?

Ha pedig cikkünkkel meghoztuk bárki kedvét ahhoz, hogy táblagépre váltson végleg, vagy akár csak egy próba erejéig, annak el kell döntenie, milyen készüléket válasszon. A kompromisszummentes választás lehet például a Samsung valamelyik csúcs táblagépe, a Galaxy Tab S8 sorozat valamely tagja. Ezek mind a jelenlegi csúcstechnikát képviselik, és 280 000 forinttól indulnak. Kicsit olcsóbban, 220 ezer forinttól kaphatunk egy Tab S7 FE készüléket, ami a tavalyi csúcsmodell, a felhasználók igényei szerint frissen újragondolt verziója.

galaxy tab s7 plus tablet
Egy tavalyi csúcsmodell még ma is mindenre jó, ha gazdaságosabb döntést hoznák (Samsung Galaxy Tab S7 Plus)

Ha viszont nincs szükségünk a legújabb csúcstechnikára, és az S Pent, az érintőtollat is el tudjuk engedni, akkor már 90 ezer forintos áron is belekóstolhatunk a Samsung tabletek nyújtotta élménybe. Ezeket az árakat a karácsonyközeli akciók, illetve a mobilszolgáltatók akciós ára még lejjebb is szoríthatják, így akár 50 000 forintos álomhatár alatt is találunk már a fentebb felsorolt táblagépekből.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?