Érdekes titok derült ki a Mars északi pólusáról

A Mars déli pólusa az utóbbi időben a felszín alatti rejtett tavai miatt nagy figyelmet kapott, pedig az északi is érdekes ám. 

A bolygó festői északi pólusa egy jeges csodavilág, amelynek saját titkai vannak, de most egy 3D-s radarkép felfedi ezeket. Nathaniel Putzig vezetésével a Planetary Science Institute kutatócsoportja a NASA Mars Reconnaissance Orbiter űrszondája által gyűjtött radaradatokat használta fel az új sarki térkép elkészítéséhez. Ez pedig kiemeli az olyan, korábban eltakart titkokat, mint egy becsapódási kráter és egy felszín alatti, eltemetett kanyon. Nathaniel Putzig, a Planetary Science Institute kutatócsoportjának vezetésével a NASA Mars Reconnaissance Orbiter űrszondája által gyűjtött radaradatokat használta fel az új sarki térkép elkészítéséhez. A képet radargramnak nevezik. Egy jeges zónában a felszín alatt meghúzódó kanyon akár egy sci-fi sztori alapja is lehetne, de ilyesmiről nincs szó. Sokkal inkább a sarkvidéki geológia megértéséről, és arról, hogyan kapcsolódik a vörös bolygó (amin kacsát találtak) éghajlati történetéhez.


Mars
Kép: Cnet

A Földhöz hasonlóan a Mars is sziklás égitest, de egészen más utat járt be odáig, hogy azzá a barátságtalan hellyé váljon, ami ma. De a 3D-s térkép csak a kezdet. Putzig úgy fogalmazott, hogy „eddig csak a felszínét karcoltuk annak, hogy megértsük, mit árul el az új adathalmaz a marsi sarki folyamatok és az éghajlat történetéről, és még sok részletesebb térképezési munka vár ránk”. A kutatók a következőkben további eltemetett becsapódási krátereket kívánnak azonosítani, valamint értékelni a képen megjelenő felszín alatti struktúrákat. Ugyanaz az eljárás, amelyet a sarki radargram elkészítéséhez használtak, a bolygó más régióiban zajló folyamatok bemutatásában is hatékony lehet.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?