british telecom
Kép: The Economic Times

A British Telecom úgy van vele, hogy nem szeretne 7-8 év múlva a 6G-re költeni, mikor még az 5G-s kiadások sem térültek meg. 

Az Ericsson úgy számol, hogy 2030 környékén fogja piacra dobni az első 6G-s kereskedelmi eszközét. Ami sok szolgáltató számára, amely még mindig milliárdokat költ az 5G kiépítésére anélkül, hogy érdemi javulást látna az eladásokban, a 6G-re való átállás sokkoló lenne. A British Telecom pedig nem túl lelkes ezt illetően. Még 2017-ben Neil McRae, a hamarosan távozó főépítész egy Huawei-konferencián reményét fejezte ki, hogy az 5G zsenialitása miatt nincs szükség a 6G-re. Nézetei egy része azóta sem változott radikálisan, míg Howard Watson, a BT technológiai vezetője idén még annak örült, hogy a 6G ugyanazt a rádiós szabványt használhatja, mint az 5G. Természetesen egyelőre senki sem tudja, hogy mi lesz a 6G. Maria Cuevas, a BT hálózatkutatási igazgatója azonban nem szeretné, ha egy nagy adag új hardverre lenne szükség. Szerinte ideális esetben a jövőbeni frissítések a korábbiaknál “szoftvervezéreltebbek” lennének, kihasználva az olyan fogalmakat, mint a virtualizáció – a hardver és a szoftver elkülönítése különálló, de kompatibilis területekre. Ha egy szolgáltató bárki 6G-szoftverét bármilyen általános célú hardverre rá tudná illeszteni, talán elkerülhetné az új berendezések gyakori telepítését, és hatékonyabban tudná kezelni az erőforrásokat.

Maria Cuevas – British Telekom – Kép: Twitter

A virtualizáció azonban a mai rádiós hozzáférési hálózatokban (RAN), beleértve az 5G hálózatokat is, még nem jutott messzire. A technikai akadályok továbbra is fennállnak, és a gazdasági érvek sem egyértelműek. A virtualizációtól függetlenül előfordulhat, hogy a berendezéseket néhány évente le kell cserélni a szokásos elhasználódás miatt. A kifinomultabb szoftverek pedig élvonalbeli alkatrészeket igényelhetnek. “Ha megnézzük, mit csináltunk eddig, akkor egy új generációt telepítünk, és megtartjuk az összes többit, és ez nem túl költséghatékony. A lehetséges válasz Cuevas szemszögéből a 2030-as években még használatban lévő régebbi rádiós rendszerek 6G-támogatása lenne. Már léteznek olyan egységes RAN-termékek, amelyek lehetővé teszik több generáció kezelését egyetlen platformon, de Cuevas különböző megjegyzései egy átfogóbb megoldásra utalnak, amelyben a virtualizáció is szerepet kap. A BT eltökélt abban, hogy költségcsökkentési törekvései részeként fokozatosan kivonja a forgalomból a régebbi vezetékes és mobiltechnológiákat, és az elmúlt években már sikerült csökkentenie az energiafogyasztást, annak ellenére, hogy a hálózatain robbanásszerűen megnőtt az adatforgalom. Éves jelentéseiből kiderül, hogy a gigawattóra, az energiafelhasználás mérőszáma a 2016-os 2880-ról tavaly 2529-re csökkent. Az energiaköltségek emelkedésével az energiahatékonyság fontosabbá vált, mint valaha.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!